Om festivalen

Om festivalen

Nordlysfestivalen er inne i sitt 29 år. Siden oppstarte i 1988 har festivalen gått gjennom mange endringer og har vokset og grodd. Fem forskjellige festivaldirektører har stått med roret, over 1000 frivillige har delt av sin tid gjennom årene og over 500 konserter har blitt avholdt.

Den første Nordlysfestivalen ble arrangert allerede i 1988, og tok utgangspunkt i den klassiske musikken. Nordlysfestivalen har gjennom årene presentert en imponerende liste av utøvere, solister så vel som store orkestre. Blant de mange nevnes St. Petersburg Filharmoniske Orkester, Peking-operaen, alle de norske symfoniorkestrene og internasjonale anerkjente solister som Håkan Hagegård, Leif Ove Andsnes, Truls Mørk, Yuri Bashmet og Michala Petri.

Over tid har det musikalske uttrykket utvidet seg i flere retninger og festivalen har nådd nye publikumsgrupper ved å presentere artister som Jan Garbarek, Mari Boine, Sizzle Ohtaka, Maria Joao, Randy Brecker, Dee Dee Brigdewater og Safri Duo. Den finske folk/rock gruppa Vãrttina satte en ekstra spiss på festivalen 2007, i 2010 gjestet Mariinsky Balletten Nordlysfestivalen med stor suksess og i 2014 fikk vi oppleve Bolshoi-balletten på scenen i Kulturhuset.

Festivalen har alltid søkt å vise nye talenter tidlig i deres karriere. Blant disse kan vi trekke frem den finske pianisten Olli Mustonen og fiolinistene Marianne Thorsen og Henning Kraggerud samt den unge altsaksofonisten/sangeren/komponisten Grace Kelly fra Boston som gjestet festivalen bare 14 år gammel.

Nordlysfestivalens mål i dag er å være en betydningsfull arktisk musikkfestival som presenterer kvalitetsmusikk og dans fra hele kunstmusikkfeltet.