24. januar - 1. februar 2025

Aktuelt

Åpningskonserten er lansert!

Tradisjon tro er det Arktisk Filharmoni som står for åpningen av Nordlysfestivalen. Denne gangen har de med seg selveste Stian Carstensen.

Stian Carstensen bilde

KJØP BILLETTER HER

Åpningskonserten blir en musikalsk og visuell reise fra mørke til lys, med Arktisk Filharmonis kammerorkester i samspill med to av Europas ledende musikere på sine felt; Stian Carstensen og Terje Tønnesen.

Solist og multiinstrumentalist Stian Carstensen nyter enorm respekt innenfor en rekke musikksjangre, og mange kjenner ham fra tiden i gruppa Farmers Market.

Stian Carstensen i samspill med Arktisk Filharmoni er i seg selv spennende og vil by på en helt unik konsertopplevelse.

Vi er veldig glade for å få Stian Carstensen med på Nordlysfestivalen, og kan avsløre at han vil dukke opp også andre steder på programmet.

– Heidi Lekang, festivalsjef

Spillende leder på åpningskonserten er levende legenden Terje Tønnesen. Tønnesen var konsertmester og kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester fra 1977-2021 og var 1. konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester fra 1983 til 2020. I 2015 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden. Terje Tønnesen har vært sterkt medvirkende til den særegne framførelsen av Sjostakovitsj´ Kammersymfoni denne kvelden.

Sjostakovitsj var selv en sovjetisk regimekritiker, og uttalte selv at verket ble skrevet til minne om ofrene for fascisme og krig, og han uttalte at han aldri klarte å høre det spilt uten å bryte ut i gråt.

Musikkritikere mener at verkets genialitet består i Sjostakovitsj´ evne til å overføre individuell smerte til all menneskelig fortvilelse. Pinslene den kommuniserer er den tragiske, menneskelige smerten hos alle som har opplevd store tap, enten det er som følge av fascisme, krig eller personlig sorg, og at Strykekvartett nr. 8 er musikk skrevet med «hjertets blod».

Denne konserten blir full av kontraster, både musikalsk og visuelt. Det passer godt når mørketida nettopp er slutt – og sola endelig er tilbake.

Vi lover nemlig rikelige mengder lys etter mørket, og at avslutningen blir en fest. Med Grieg.

Velkommen til åpningen av Nordlysfestivalen 2024!

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk