24. januar - 1. februar 2025

Aktuelt

Årets Nordlysprisvinner er Ola Graff!

Ola Graff er vinner av Nordlysprisen 2021

IMG 1945

- Jeg er veldig overrasket, sier Ola Graff under prisutdelingen på Hålogaland Teater fredag formiddag.

- Tusen takk for denne prisen. Det er en stor ære å få den.

Juryen består av Creo-representant Ola Rokkones, juryleder og ansatt ved Musikkonservatoriet Lillian Jensen, representant for Nordlysfestivalen Solveig Skogdal og festivalsjef Heidi Beate Lekang.
Vinneren får 50.000kr av avisa Nordlys og Nordlysstatuetten.

Redaktør i avisa Nordlys, Helge Nitteberg, var til stedet for å dele ut prisen fredag 29. januar klokken 12.00 i forkant av Kongsbakkens lunsjkonsert.

Juryens begrunnelse:

Årets prisvinner har over flere tiår vært en sterk inspirasjonskilde for nordnorske musikere og artister, og vært sentral i to av de viktigste musikkbølgene fra Nord-Norge.

Prisvinneren er født og oppvokst i Tromsø, men har utdannelsen sin fra Oslo. Etter å ha vendt tilbake til Tromsø, har musikken vært arbeidsfeltet og lidenskapen. Diskografien teller i alt 14 utgivelser, fordelt over fire tiår.

Som et av de sentrale medlemmene i Nordnorsk Visegruppe, var vinneren med på å fornye den nordnorske tradisjonsmusikken. Gruppa ble i sin tid raskt en av de viktigste eksponentene for den nordnorske visebølgen; en bølge som ser ut til å ha holdt seg langt inn i det nye årtusenet når man ser hvor mange sterke visekunstnere som fortsatt kommer ifra nord.

Suksessen til Nordnorsk Visegruppe kan i stor grad tilskrives prisvinnerens egenskaper som arrangør. Nordnorsk Visegruppe mottok Prøysenprisen i 1977 for debutalbumet Rav og Rekling, og ble nominert til Spellemannprisen i 1979 for albumet Hei Løsti – et album som også havnet på Norsktoppen.

I 1982 ble vinneren ansatt som stipendiat ved Tromsø Museum, for å jobbe med Nordnorsk Folkemusikksamling. Fra 1986 og helt frem til han gikk av med pensjon i 2019 har prisvinneren hatt ansvar for innsamling, ivaretaking, utforsking og formidling av norsk, finsk/kvensk og samisk tradisjonsmusikk fra Nord-Norge.
Ved hjelp av båndopptaker og aktiv oppsøking har han samlet inn både norsk, kvensk og samisk musikk – til det som i dag blant annet er verdens største samling av joik. Samlingen inneholder om lag 15 ganger så mange joikeopptak som NRK Sápmi sine arkiver. I tillegg kommer den unike dokumentasjonen av nordnorsk og kvensk folkemusikk. Vi snakker om en uvurderlig musikalsk gullgruve, til inspirasjon for både komponister, musikere og artister.

I alle år har prisvinneren opplevd en enorm faglig pågang knyttet til samlingene. Selv etter at han ble professor emeritus, har han fulgt opp over 150 henvendelser fra et bredt spekter av popstjerner, låtskrivere, samtidskomponister, joikere og musikere. De siste årene har vi også opplevd en bølge av nye og sterke samisk artister, og flere av disse har henvendt seg til prisvinneren og brukt Nordnorsk Folkemusikksamling aktivt. Arbeidet og innsatsen som prisvinneren over langt tid har lagt ned for nordnorsk musikk, kan vi daglig glede oss over – enten vi slår på radio eller TV, eller gjester konsertsaler eller festivalscener verden over.

I et år hvor Nordlysfestivalen i sin helhet vier seg til nordnorsk musikk, kunne ikke årets prisvinner vært mer passende. Det er en stor glede og ære å overrekke Nordlysprisen 2021 til Ola Graff.

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk