24. januar - 1. februar 2025

Aktuelt

Erika Toth vant Nordlysprisen 2022

Nordlysprisen 2022 Foto Sverre Simonsen 9 of 14

Erika Toth under utdelingen av Nordlysprisen 2022. Foto: Sverre Simonsen/Nordlysfestivalen

Juryen har bestått av Lillian Jensen - UiT, musikkonservatoriet, Tonje Braaten - Creo og Kristian Olstad - representant for Nordlysfestivalen. Nordlysprisvinneren mottar Nordlysprisstatuetten og 50.000kr av redaktør i Nordlys, Helge Nitteberg under Nordlysfestivalens avslutningskonsert lørdag 5. februar klokken 19.00.

Se listen over tidligere prisvinnere her

Juryens begrunnelse:

Årets prisvinner er en musiker som virkelig har vært både høyt og lavt i sitt kunstnerskap. Prisvinneren har over de siste to tiårene levert hundrevis av klassiske konserter på høyt internasjonalt nivå til de aller fleste små og store stedene i landsdelen vår. Samtidig har vedkommende videreført sin internasjonale karriere i Europa, og spilt og turnert med flere av Europas beste orkestre og musikere.

Vi snakker om en musiker som både er og har vært tilstede i den klassiske musikkverdenens absolutte toppsjikt i flere tiår;

• - som medlem av Budapest Festival Orchestra – et av verdens mest anerkjente orkestre – under ledelse av Ivan Fischer, fra 1983 til 1988, • - som konsertmester i Camerata Academica Salzburg under Sándor Végh, fra midten av 80-tallet og fram til 1991, • - som turnerte i 10 år hele verden rundt med Chamber Orchestra of Europe under ledelse av den legendariske dirigenten Claudio Abbado, • - som konsertmester i Netherland Chamber Orchestra, og regelmessig medvirkende i Concertgebow Orchester Amsterdam – også ett av verdens mest anerkjente orkestre – fra 1989 til 2000, • - og som fast medlem av Combattimento ConsortAmsterdam, Amsterdam Bach Soloisten, og ikke minst det legendariske tidligmusikkensemblet Concentus Musicus Wien – sistnevnte under ledelse av Nikolaus Harnoncourt. Dette var ensemblet som innførte interpretasjon av barokkmusikk med originalinstrumenter.

Prisvinneren ble tidlig anerkjent som et stort fiolintalent. Allerede som 12-åring vant hun sin første landsomfattende fiolinkonkurranse i sitt hjemland. Senere ble det 1.pris i Fleischfiolinkonkurranse og 1.plass i Leo Weinerkammermusikkonkurranse i samspill med den nå verdensberømte pianisten Dénes Várjon.

Utdannelsen tok hun ved Franz Liszt-akademiet i Budapest i Ungarn, der hun fikk undervisning av noen av de aller beste lærerne i Europa, blant andre med den legendariske komponisten György Kurtág som professor i kammermusikk. Siden bodde og virket hun i både Salzburg i Østerrike, og i Amsterdam i Nederland, før hun i år 2000 flyttet med familien til Harstad der hun fikk jobb som Landsdelsmusiker.

Som Landsdelsmusiker og en av de tre medlemmene i Arctimus Trio, har prisvinneren virkelig tatt ansvar for å oppfylle mottoet til landsdelsmusikerordningen: Store opplevelser på små steder. I tillegg til en rekke klassiske trioproduksjoner, både alene og med eksterne musikere, har hun vært et svært viktig bidrag som støtte i produksjoner i regi av bådeprofesjonelle og amatører.

Med sin kraft og energi har hun vært til inspirasjon for en hel generasjon av klassiske musikere i landsdelen. Hun har vært sentral i en rekke barokkprosjekter, operaprosjekter, tango- og kammermusikkprosjekter, med både MiN-ensemblet,

Arctimus og Ensemble Noor. På denne måten har hun løftet frem et repertoar som ellers ville ha vært vanskelig tilgjengelig for det nordnorske publikummet.

Prisvinneren har jobbet med samtlige orkestre i Nord-Norge, og har også assistert uavgengige kor-og orkesterprosjekter når det har vært nødvendig.
Hun har over de siste årene stått mer og mer frem som folkemusiker, og da særlig innenfor sigøynermusikk, i samspill med både andre landsdelsmusikere og hennes eget band Magyar Hot Club.

Ved siden av sitt virke som landsdelsmusiker, har hun i over 25 år vært fast medlem av stjerneorkesteret Capella Andrea Barca, ledet av Sir András Schiff. Ensemblet består av håndplukkede og nøye utvalgte solister og kammermusikere, og gjør 4-5 ganger i åretkonserter på de mest prestisjefylte scenene og konsertsalene verden over. Årets prisvinner er derfor også en viktig ambassadør for nordnorsk musikkliv på den internasjonale klassiske musikkarenaen.

Det er få musikere i Norge som kan vise til en tilsvarende merittliste og dedikasjon på både lokalt og internasjonalt nivå. Vi er heldige som har bosatt i landsdelen vår en så virtuos og dyktig musiker, som gang på gang leverer sterke musikalske øyeblikk av aller høyeste kvalitet. Det er derfor en stor glede og ære å overrekke Nordlysprisen 2022 til fiolinist
Erika Ildiko Toth.

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk