24. januar - 1. februar 2025

Aktuelt

Jazzlegende Randy Brecker kommer tilbake til Tromsø

- Tromsø Storband er et strålende band. Derfor kommer jeg tilbake.

Randy new BW300dpi KH

I 2024 feirer Tromsø Storband 20-årsjubileum, og i den anledning har de invitert en av jazzens store legender tilbake til Tromsø. For Tromsø Storband og bandleder Fred Glesnes var det kun ett navn på blokka da jubileet nærmet seg, nemlig Randy Brecker. Og det viser seg at begeistringen går begge veier.

- Fred har full kontroll på ting, og det var en super opplevelse sist, så klart jeg kommer tilbake når de spør. Jeg gleder meg til å se alle sammen igjen, og til å spille sammen.

Det forteller en entusiastisk Brecker da festivalsjef for Nordlysfestivalen Heidi Lekang og leder for Tromsø Storband Fred Glesnes snakket med han for en tid tilbake. Trompetisten spilte sist med Tromsø Storband i 2007, og har også turnert med Glesnes/Ytreberg Quartet i 2014. Da gikk turen til blant annet Kjøllefjord. Midtvinters.

- Jeg husker at vi skulle ta av i full storm. Med så mye snø hadde alt vært stengt her i hos oss, men de pilotene bare tok av. De visste hva de gjorde!

Bilde Randy Fred Heidi

Festivalsjef Heidi Lekang og leder av Tromsø Storband Fred Glesnes i samtale med Randy Brecker

En levende legende
Man kan nesten ikke overdrive betydningen Randy Brecker har hatt som musiker, komponist og pedagog opp gjennom årene. Han startet sin karriere som studiomusiker, og har etter hvert en imponerende katalog av både solomateriale og samarbeid bak seg. Frank Sinatra, Billy Cobham, Bruce Springsteen, Blood Sweat and Tears, Paul Simon, Frank Zappa. For å nevne noen. Sammen med broren Michael gjorde han braksuksess med The Brecker Brothers ut over 70- og 80-tallet.

- The Brecker Brothers skulle egentlig være mitt eget soloprosjekt, og en måte for meg å uttrykke meg på i tillegg til det å være en studio cat (Breckers egen betegnelse på en studiomusiker). Men produsenten vår, Clive Davies, insisterte på at bandet måtte hete The Brecker Brothers, så da ble det sånn.

Clive Davies insisterte på mer enn det. Han mente bandet måtte utgi en singel i tillegg til albumet, til tross for at de akkurat hadde spilt inn alt materialet som var komponert av Randy selv.

- «Young man, I love what you’re doing, but you need to have a single”. På en diplomatisk måte fikk han fram at uten en singel var han slettes ikke sikker på at han kunne utgi albumet, så da gikk vi tilbake i studio. Resultatet var «Sneaking up behind you». Låten gikk til nr. 2 på Billboard listen, og albumet ble nominert til fire Grammy-priser. Clive Davies visste hva han snakket om, og jeg har mye å takke han for.

Stjernesamarbeid
Randy Brecker har mange minner å se tilbake på, og nevner blant annet Frank Sinatra, Quincy Jones, Bruce Springsteen og Paul Simon som artister som virkelig var til stede i studio, og som var aktivt involvert studioarbeidet og visste hva de ville ha.

- I studio til Quicy Jones dukket det opp mange celebre gjester, filmstjerner, Michael Jackson kom innom. Den er en session jeg husker godt. Nå sitter man ofte alene i studio og legger på overdubs for artister som befinner et helt annet sted. Det er noe ganske annet, men samtidig åpner det opp for spennende samarbeid på tvers av geografi og sjanger. Studioarbeid og turné har havnet på hver sin side av en skala – studio kan være en ensom tilværelse, mens ute på turné møter man masse folk og et jublende publikum. Disse møtene er kjempeviktige.

Randy new BW300dpi


Kanskje er det derfor Brecker, i en alder av 77 år, fremdeles er på turné 6-7 måneder i året. Han sørger for nok hvile og frisk luft. Han holder seg på hotellet mens yngre musikere bedriver sightseeing. Han varmer godt opp før konsert. Randy Brecker er i strålende spilleform, og vant blant annet Grammy for beste jazzsolo så sent som i 2019. I sommer spilte han to daglige konserter på jazzfestivalen i Bern, og skryter hemningsløst av de unge jazzstudentene han fikk spille med der.

- De kaller seg studenter, men de er profesjonelle musikere alle sammen. Utdanning har endret så mye, det er så mange dyktige unge musikere der ute nå.

Think big!
Vi spurte Brecker om han hadde noen råd til unge musikere som ville opp og frem og skaffe seg karriere. Det har han.

Hør på masse forskjellig, vær nysgjerrig. Utforsk ulik musikk, spill jazz, blues, klassisk, ta en spillejobb i en bar mitzva. Jeg vokste opp i Philadelphia, og der startet noen jazzmusikere noe som het Cameo Parkway. De jobbet med å nå ut på ulikt vis, de skapte en egen kultur. De hadde til og med egen danseavdeling! Vær allsidig, det er mitt råd. Og tenk stort. Think big!

– Randy Brecker

Et gledelig gjensyn
Når Brecker igjen skal stå på scenen med Tromsø Storband er det med egne komposisjoner fra en lang og omfattende karriere. Publikum vil få høre både nye låter og gamle klassikere som «Sneaking up behind you» og «Some Skunk Funk». Brecker gleder seg til planleggingen han og Fred Glesnes skal ta fatt på, og stråler når han får høre at Glesnes og Tromsø Storband mottok prisen for Årets Storband tidligere i år.

- Det er fantastisk, gratulerer! Det er mange gode band i Norge, så det er godt gjort. Jeg gleder meg til å komme tilbake til Norge, det er et vakkert land. Jeg tok mange bilder sist jeg var der. Gjennom all snøen.

Randy Brecker spiller med Tromsø Storband under Nordlysfestivalen fredag 2. februar 2024.

KJØP BILLETTER HER

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk