24. januar - 1. februar 2025

Aktuelt

Kongelig besøk til Nordlysfestivalen

HKH Kronprins Haakon kommer til Nordlysfestivalen. Der skal han blant annet få oppleve konsertforestilling om trolldomsprosessene og lunsjkonsert på Kvaløysletta sykehjem.

HKH Kronprinsen landscape

Kronprinsen er Nordlysfestivalens høye beskytter, og gjestet sist festivalen i 2009 da han stod for den offisielle åpningen. Under årets besøk skal Kronprinsen til Driv hvor konsertforestillingen Haíresis – til hvem gir du din sjel? står på programmet. Scenekunstner Ida Løken Valkeapää ser fram til å stå på scenen for å fortelle en del av nordnorsk historie ikke så mange kjenner til.

- Det ligger syv års arbeid bak denne forestillingen, og nå som det nærmer seg er det mange følelser i sving, jeg er både vettskremt og veldig glad på en gang! Haíresis handler om trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet. I et område der det bodde 3000 mennesker ble nærmere hundre personer henrettet i løpet av tre generasjoner. Finnmark var et av områdene i Europa med de heftigste trolldomsforfølgelsene. Det virker kanskje lenge siden, men jeg ser også sterke paralleller til vår egen tid, forteller Valkeapää. Forestillingen handler om det som skjedde da, men også om det som skjer nå.

Jamie08

Ida Løken Valkeapää i konsertforestillingen Haíresis - til hvem gir du din sjel? Foto: Jamie Bivard

Hvordan blir det å fremføre forestillingen med Kronprinsen i salen?

- Det er fantastisk at Kronprinsen kommer, og at han vil se denne forestillingen. Jeg er både takknemlig og ydmyk, og jeg håper han og alle andre i salen får en god og sterk opplevelse, sier Løken Valkeapää.

Kronprinsen skal også besøke Kvaløysletta sykehjem, hvor Nordlysfestivalen arrangerer lunsjkonsert. Konserten er en del av en større sykehjemsturné som festivalen har dedikert Kronprinsparet i anledning deres 50-årsdager.

- Kronprinsparet hadde et veldig koselig gaveønske i anledningen 50-årsdagene i fjor, forteller festivalsjef Heidi Lekang. De ville at gavene skulle være prosjekter til glede for lokalsamfunn rundt om i Norge. Denne turneen er vår gave til dem. En litt forsinket 50-årsgave som vi håper vil være til glede for mange.

Nordlysfestivalen skal i løpet av januar få stemt 10 pianoer rundt om på sykehjem i kommunen, og arrangere lunsjkonserter på disse i løpet av festivalperioden. Turneen er støttet av Samfunnsløftet og Bergesensstiftelsen, og er i samarbeid med Den kulturelle spaserstokken og Toccata AS, hvor sistnevnte sørger for musikere i toppklassen.

- Det er fantastiske musikere som blir med på denne turneen, sier festivalsjef Heidi Lekang, og legger til at det er sopran Berit Norbakken, saksofonist Sondre Kleven og pianist Tore Nedgård som skal spille når Kronprinsen gjester Kvaløysletta sykehjem.

IMG 6528

Spent gjeng gjelder seg til kongelig besøk: Sopran Berit Norbakken, koordinator for Den kulturelle spaserstokken Britt Eva Løkkemo, og festivalsjef Heidi Lekang. Foto: Nordlysfestivalen

Årets Nordlysfestival er den 36. i rekken, og festivalsjefen legger ikke skjul på at det er stor stas med kongelig besøk.

- Det er stort å få Kronprinsen på besøk. Han har et stort hjerte for kunst og kultur, og vi gleder oss til å by på noen fantastiske opplevelser med dyktige nordnorske utøvere, sier Lekang. Kanskje blir det tid til en aldri så liten forsinket bursdagskake også.

Foto HKH Kronprinsen: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk