24. januar - 1. februar 2025

Aktuelt

Nordlysprisen 2024 går til Fred Glesnes!

Prisen ble utdelt på konserten med Randy Brecker og Tromsø Storband under Nordlysfestivalen på Tromsø Kulturhus fredag 2. februar 2024.

Nordlysprisen 11

Juryen har bestått av Stig Mathisen - UiT, musikkonservatoriet, Ola Rokkones – Creo, og Rakel Nystabakk – musiker og komponist som representant for Nordlysfestivalen.

Mediehuset Nordlys gir vinneren 50.000 kr og redaktør i Nordlys, Helge Nitteberg overrakk Nordlysprisstatuetten til Fred Glesnes på scenen fredagskveld.

Nordlysprisen tildeles utøvende musikere eller komponister som gjennom sitt virke i Nord-Norge har utmerket seg ved et høyt kunstnerisk nivå, og ved dette bidratt til å markere landsdelens musikkliv på en positiv måte.

-Det er virkelig med stor ydmykhet og samtidig enorm glede at jeg mottar prisen. Det er jo skrekkelig stas, må jeg si. At arbeidet en gjør blir lagt merke til, sier Glesnes.

Glesnes trer inn i en imponerende rekke med tidligere vinnere, slik som Mari Boine, Anneli Drecker, Ola Bremnes, Arvid Engegård, og Knut Erik Sundquist.

-Det er jo et celebert selskap å bli innlemmet i, så det er veldig gøy! Sier årets prisvinner.

20-års jubileum for Tromsø Storband

Bandleder og årets prisvinner Fred Glesnes var selv initiativtaker for å starte opp Tromsø Storband som fyller 20 år i 2024.

Glesnes forteller i intervju med Nordlysfestivalen at initiativet til å starte Tromsø Storband kom av behovet for et band for de som ønsket å spille på høyt nivå etter studietiden. Selv hadde han kommet tilbake til Tromsø etter å ha tatt masteren sin ved Western Michigan University i USA.

-Storbandet betyr skrekkelig mye for meg, sier Glesnes. Det tar mye tid, men jeg får så mye igjen for det. Dette er en gjeng hvor alle bidrar både sosialt og musikalsk.

Nordlysprisen 02

Foto: Marius Fiskum

En strålende karriere

Solokarrieren til Glesnes har også vært strålende. Han har gjennom karrieren blant annet gitt ut 5 soloplater, vært med på 11 andre albumutgivelser innen en rekke forskjellige sjangre og uttrykk, og som komponist og arrangør gjort seg bemerket med verk for både store og små ensembler, og en rekke verk laget for TV.

-Som bandleder har han sørget for at Tromsø har opplevd noen av de mest anerkjente jazzartistene i Norge og verden, takket være hans eget talent og enorme kontaktnett, skriver Juryen i sin begrunnelse.

Blant disse er Randy Becker som spilte med Tromsø Storband denne kvelden, men også anerkjente jazzartister slik som Bob Mintzer, Nils Landgren, Lisa Simone, Petter Wettre, Geir Lysne og Karin Krog.

- På denne måten har han bragt verden til Tromsø, til inspirasjon for både unge nordnorske talenter, og andre storband og jazzaktører i landsdelen, skriver Juryen.

Nordlysprisen 2024 går til en musiker som skaper en forskjell

-Når vi i dag skal dele ut den 35. Nordlysprisen i rekken, så er det nettopp til en slik musiker som skaper en forskjell, skriver Juryen i sin begrunnelse.

Over lengre tid har Glesnes vist hvor stor betydning han har for miljøet rundt seg, og år etter år har han gjort en forskjell på og utenfor scenen. Både som pedagog og som bandleder har han satt sitt merke.

-Det er vel heller ikke noen tvil om at nettopp hans varemerke som en positiv og kunnskapsrik formidler har vært til stor inspirasjon for andre, sier Juryen.

Et direkte resultat av dette er hvordan flere av hans tidligere studenter har etablert seg på høyt nivå etter endt utdanning.

-Nord-Norge og Tromsø har all grunn til å være stolt og takknemlig for det arbeidet du gjør, avslutter Juryen.

Nordlysprisen 08

Foto: Marius Fiskum

Juryens begrunnelse

Det flotteste med å dele ut Nordlysprisen, er at landsdelen er full av artister og utøvere på svært, svært høyt nivå. Dag etter dag, uke etter uke, måned etter måned og år etter år, gjør de en forskjell på og utenfor scenen. Over lengre tid viser de hvor stor betydning de har for miljøet rundt seg. Samtidig vekker deres kunstneriske virke oppsikt både i landsdelen og på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Når vi i dag skal dele ut den 35. Nordlysprisen i rekken, så er det nettopp til en slik musiker som skaper en forskjell. Vi snakker om en musiker som ikke bare har hatt en imponerende solokarriere med 5 egne plateutgivelser, men som også har deltatt på 11 andre albumutgivelser innenfor en rekke forskjellige sjangre og uttrykk. Samtidig har prisvinneren løftet frem andre rundt seg, både som pedagog og som bandleder. Som komponist og arrangør har prisvinneren også gjort seg bemerket med verk for både store og små ensembler, hvorav flere for TV.

Årets prisvinner er født på Gjøvik , også kalt ”den hvite by ved Mjøsa” – men han er oppvokst i Tromsø. Etter noen år med studier ved Musikkonservatoriet i Tromsø, gikk turen til USA – der han i 2003 fullførte sin mastergrad i Jazz Performance ved Western Michigan University. Vel tilbake i Tromsø tok det ikke lang tid før han var med på å gjenopplive Tromsø Storband, et band som i år fyller 20 år.

Som bandleder for storbandet har han sørget for å bringe til Tromsø noen av de aller mest anerkjente jazzartistene i Norge og verden, takket være sitt eget talent og sitt enorme kontaktnett: Ikke bare Randy Brecker som vi skal få høre i dag, men også artister som Bob Mintzer, Nils Landgren, Lisa Simone, Petter Wettre, Geir Lysne og Karin Krog.

Det er ikke bare å ringe slike verdensstjerner og forvente at de stiller opp. Artistene har sagt ja, fordi de har vært trygge på at det er realisme og kvalitet bak forespørslene. På denne måten har han bragt verden til Tromsø, til inspirasjon for både unge nordnorske talenter, og andre storband og jazzaktører i landsdelen. På denne måten har han vist at det er mulig å skape legendariske jazzopplevelser i Tromsø, med lokale musikere. Storbandet har dermed også vært en arena der flere unge musikere fra Tromsø har kunnet utvikle seg, og kunnet begynne sine utøverkarrierer. Det var derfor heller ikke overraskende at han i fjor ble belønnet med den prestisjefulle Storbandprisen av Norsk Jazzforum for sitt utrettelige arbeid.

Hans egen solokarriere er også imponerende, med jevnlige turnéer rundt i landsdelene, med både egen musikk og anerkjente solister. Han samarbeider dessuten ofte med popartister og rockeband, og ikke minst Arktisk Filharmoni og Hærens Musikkorps i Harstad. Han er et naturlig valg som arrangør og bandleder i større crossoverproduksjoner, og listen over artister han har jobbet med er lang.

Siden 2007 har han vært universitetslektor ved Musikkonservatoriet i Tromsø, der han blant annet har undervist i jazzsaxofon, også kalt rytmisk sax, arrangering og komponering, ensembleledelse, improvisasjon, kammermusikk, og ledet konservatoriets eget storband. Når man ser hvordan flere av hans tidligere studenter har etablert seg på høyt nivå etter endt utdanning, er det vel heller ikke noen tvil om at nettopp hans varemerke som en positiv og kunnskapsrik formidler har vært til stor inspirasjon for andre.

Over flere år har han vært seksjonsleder for rytmisk, det vil si den delen av Musikkonservatoriet som ikke jobber med klassisk musikk, men med jazz og tilstøtende sjangre. Som en del av hans arbeid ved Musikkonservatoriet har han også vært pådriver for et cirkumpolært verdensensemble, kalt The UArctic World Ensemble, med forgreninger til både Nord-Amerika og Russland.

Det er med andre ord mye som tyder på at vi også har masse mer å se frem til i årene som kommer, fra en prisvinner som stadig leverer spennende prosjekter av skyhøy kvalitet.

Det er derfor en stor glede og ære å tildele Nordlysprisen 2024 til Fred Glesnes. Nord-Norge og Tromsø har all grunn til å være stolt og takknemlig for det arbeidet du gjør.

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk