Nordlysprisen 2017

Terje Nilsen

Under åpningen av Nordlysfestivalen 2017, ble årets Nordlyspris delt ut.

redaktør i Nordlys, Helge Nitteberg foretok utdelingen og leste juryens begrunnelse.

Juryen i år har bestått av  Bjørn Andor Drage (Nordlysfestivalen) Lillian Grethe Jensen (Konsen) Per Ingen Jensen (MFO).

Årets prisvinner har vært tilstede i nordnorsk kulturliv så lenge at vi kan betrakte personen som en hel institusjon i seg selv. Musikken som prisvinneren har skapt er blitt til allemannseie og vi bruker den som allsang og til meditasjon.

Det meste kjente verket ble til i 1974 mens siste opus kom i fjor med tilhørende store salgstall og utsolgte konserthus.

Fra 1974 og frem til i dag har vinneren rukket å utgi 12 egne plater pluss en rekke enkeltutgivelser, og en rekke kjente norske artister har laget utgivelser med denne kunstnerens tekster og musikk. Vinneren er både tekstforfatter og komponist - og liker i tillegg å holde på med maling, tegning og collage. Vinneren har også gjendiktet mange engelskspråklige sanger til nordnorsk.

I 1997 fikk vinneren Blixprisen, i 2002 Bodø bys kulturpris, i 2002 Gammleng-prisen.

Det er altså snakk om en person med en stor kunstnerisk aktivitet.

I 2014 forsvant vedkommende fra det offentlige liv. Dette skyltes sykdom og slitasje forårsaket av et langt og hardhendt kunstnerliv; - eller som prisvinneren selv formulerte det i et intervju:  - Når du slår deg på lag med han Tykje må du ikke bli forbauset hvis det går til helvete.

Nå er heldigvis helsa blitt bedre og skaperevnene er tilbake. I fjor var det lansering av ny CD med tilhørende konserter og folk gikk mann av huse for å kjøpe CD og billetter, noe som førte til at nettsiden til Stormen konserthus kollapset. Vinneren er en del av landsdelens kollektive og musikalske hukommelse og det er derfor ikke til å undres at mange av oss er blitt glade i det som vedkommende har skapt. 

Tekstene kjennetegnes av en underfundig humor, de ironiserer gjerne med opphavspersonens eget liv - og det på en måte vi alle kjenner oss igjen i. Etter et liv hvor erfaringer av mange slag er høstet sier prisvinneren i en av sine tekster at - «Nåla i veggen, den e´ mi!»

Vinneren er blitt karakterisert som Norges svar på Leonard Coen. Et særpreg er den dype ,varme stemmen og sangstilen er snakkende, rolig og slentrende.

Årets vinner bærer på den sjeldne gaven å kunne skrive både gode tekster og melodier som setter seg fast i hodene våre. 

Nordlysprisen 2017 går til artisten og visekunstneren Terje Nilsen fra Bodø.