Første artist til Nordlysfestivalen 2017

Svante Henryson

Det er en glede å kunne presentere den første konserten som slippes til Nordlysfestivalen 2017.

Billetter kan kjøpet her

I anledning Tråante 2017, 100-års markeringa for det første samiske landsmøte i Trondheim, presenterer Finnmark, Troms, og Nordland fylkeskommuner Vidderna inom mig – et samisk oratorium i 12 satser av Svante Henryson. Stykket er med på markeringen i Nidarosdomen 6. februar 2017, men Nordlysfestivalen får gleden av å tyvstarter jubileet. Lørdag 4. Februar presenterer vi stykket her i Tromsø.

Vidderna inom mig er et samarbeid mellom Landsdelsmusikerordningen i Nord-Norge og Nordisk Råds Musikkprisvinner Svante Henryson. Stykket er komponert av Svante Henryson til tekster fra diktsamlingen Lávlo vizar biellocizaš (Syng kvitre blåstrupe) av den samiske multikunstneren Nils Aslak Valkeapää.

Vidderna inom mig er skrevet for blandet kor, barnekor, forteller, joik, solo cello og orkester. Orkesteret består av Landsdelsmusikerne i Nord-Norge samt rytmisk forsterking. Urpremieren fant sted 21.juli 2011 på urfolksfestivalen Riddu Riđđu, Det ble deretter spilt to ganger i forbindelse med premieren og etter dette satt opp i Umeå i 2014 som en del av programmet for Europeisk kulturhovedstad. Stykket framstår i ny drakt, skreddersydd til jubileet i Trondheim.

Svante Henryson er født i 1963 og vokste opp i Umeå der han begynte sin musikerkariere som rockebassist og jazz-kontrabassist. Etter studiene, bl.a. ved Musikk Akademiet i Praha, ble han solobassist i Oslo Filharmonien. Han gjorde deretter ett musikalsk skifte og ble elbassist for hardrockgitaristen Yngwie Malmsteen i USA. I senere år har hovedinstrumentet igjen vært cello. Både som komponist og improvisasjonsmusiker beveger han seg uhindret gjennom et usedvanlig stort musikalsk spektrum. I 2010 mottok han Årets kunstmusikkpris i Sverige for sin Sonat för soloviolin, og tidligere i år ble han mottaker av Nordisk Råds Musikkpris.