24. januar - 1. februar 2025

Program

Åpningskonsert: Stian Carstensen & Arktisk Filharmoni

Når Nordlysfestivalen åpnes i januar, er sola nettopp tilbake i Tromsø. Åpningskonserten blir en musikalsk og visuell reise fra mørke til lys, med Arktisk Filharmonis kammerorkester sammen med to av Europas ledende musikere på sine felt; Stian Carstensen og Terje Tønnesen.

Stian Carstensen bilde

KJØP BILLETTER HER

Solist og multiinstrumentalist Stian Carstensen nyter enorm respekt innenfor en rekke musikksjangre, og mange kjenner ham fra tiden i gruppa Farmers Market.

Hans egen personlige historie gir dessuten denne konserten en ekstra dimensjon. Carstensen har vært åpen om sine år med alvorlig psykisk og fysisk sykdom, en periode han har beskrevet som en tilværelse i totalt mørke.

Veien tilbake mot lyset var lang, men i 2021 kom det prisvinnende albumet Musical Sanatorium, som kritikerne har beskrevet som et mesterverk.

Arktisk Filharmoni er svært stolte og glade over å få spille med Stian under åpningen av Nordlysfestivalen

– Catharina Bilsbak, programsjef Arktisk Filharmoni

På åpningskonserten skal han både skal spille solo og sammen med orkesteret. Vi får blant annet høre ham spille Ligetis Continuum samt flere av verkene fra nevnte Musical Sanatorium.

Spillende leder i kveld er den levende legenden Terje Tønnesen. Tønnesen var konsertmester og kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester fra 1977-2021 og var 1. konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester fra 1983 til 2020. I 2015 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden. En klippe.

Ikke minst har Terje vært sterkt medvirkende til den særegne framførelsen av Sjostakovitsj´ Kammersymfoni denne kvelden. Sjostakovitsj var en sovjetisk regimekritiker, og uttalte selv at verket ble skrevet til minne om ofrene for fascisme og krig, og sa at han aldri klarte å høre det spilt uten å bryte ut i gråt.

Musikkritikere mener at verkets genialitet består i Sjostakovitsj´ evne til å overføre individuell smerte til all menneskelig fortvilelse. Pinslene den kommuniserer er den tragiske, menneskelige smerten hos alle som har opplevd store tap, enten det er som følge av fascisme, krig eller personlig sorg, og at Strykekvartett nr. 8 er musikk skrevet med «hjertets blod».

Denne konserten blir altså full av kontraster, både musikalsk og visuelt. Det passer godt når mørketida nettopp er slutt – og sola endelig er tilbake.

Vi lover nemlig også rikelige mengder lys etter mørket, og at avslutningen blir en fest. Med Grieg.

Medvirkende
Solist: Stian Carstensen
Spillende leder: Terje Tønnesen
Arktisk Filharmonis kammerorkester

Rahpankonsearta: Stian Carstensen & Arktisk Filharmoni
Go Nordlysfestivála álgá ođđajagimánu, de lea beaivváš aitto boahtán ruovttoluotta Romsii. Rahpankonsearta šaddá musihkalaš ja visuála mátki seavdnjadasas čuovgga guvlui, ovttas Árktalaš Fiilaharmoniija kámmárorkeastariin guvttiin Eurohpá njunuš musihkkariiguin iežaska surggiin; Stian Carstensen ja Terje Tønnesen. Mii beassat gullat Dimitrij Sjostakovitsja, Edvard Griega ja Stian Carstensena musihka.

Arktisk Filharmoni Logo Blue

Billetter

Få billetter!

fredag 26. januar

Kl. 18.00

Hovedscenen, Tromsø Kulturhus

Kjøp billett

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk