Brasiliansk festaften med et stjernelag på scenen som hyller Bossa Novaens far Tom Jobim.
Sent på 1950-tallet, i bydelene Ipanema og Copacabana i Rio de Janeiro, oppstod musikkstilen Bossa Nova. Den har sitt utspring i både jazz og samba, og ble spilt av både studenter og musikere i området. I dag kjenner vi Bossa Novaen som selve den musikalske folkesjelen til Brasil som er umulig å ikke danse til.
Lørdag 25. januar under Nordlysfestivalen inviterer vi alle til en brasiliansk helaften med en helt vanvittig samling av musikere og sangere på Clarion The Edge.
Nova Onda, med Marit Sandvik i spissen, stiller som band. Sammen med seg på scenen får de kammerkoret Ultima Thule, strykere fra Oslo Strings, og direkte fra Brasil kommer stjernedirigent Jonas Hammar fra Rio de Janeiro sammen med strykeorkesteret Camerata Laranjeiras fra samme by.
Konserten har sitteplasser med bord.
Om Camerata Laranjeiras:
Siden 2013 har det brasilianske orkesteret Camerata Laranjeiras samlet over 100 brasilianske ungdommer fra forskjellige lag i Rio de Janeiro. Talentfulle og engasjerte musikere som ellers aldri ville fått sjansen til å vise sitt talent. Ungdommene fikk med oppstarten av orkesteret en unik mulighet til å utvikle seg, møte likesinnede og ta steg mot en kulturkarriere. Dette sosiale prosjektet ble startet av tyske Karolin Brooch og hennes brasilianske ektemann Tiago Cosmo, etter at de hadde bodd i Norge en stund, blant annet i Tromsø hvor Karolin var tilsluttet Hålogaland teater som musiker. Siden den gang har musikerne fra Camerata Laranjeiras spilt sammen med blant annet Sivert Høyem, Marit Larsen og Daniel Kvammen, i tillegg til å ha opptrått på en rekke TV-sendinger både i Norge og i utlandet.
Det er ikke tvil om at konserten Amores do Rio kommer til å bli en konsert for historiebøkene i Tromsø. Brasil kommer til Tromsø med en musikalsk kjærlighetserklæring fra Rio de Janeiro.
Musikken er i hovedsak basert på Bossa Novaens fremste stjerne, Antônio Carlos Jobim, som er kjent for sangene «Àguas De Marco» og «The Girl from Ipanema». Dette er musikk som mennesker over hele verden kjenner seg igjen i. Den appellerer direkte både til hjertet og kropp. Hva er bedre enn å komme litt nærmere varme Rio de Janeiro når sola akkurat er kommet tilbake til kalde Nord-Norge?
Om Nova Onda:
Bandet, som ble etablert i 2013, ga ut sin første full-lengder, albumet Flor, i 2018. Musikken, en blanding av egne originalkomposisjoner med nordnorske tekster og melodier hentet fra Brasils rike musikkflora, har blitt møtt med lovord både fra norsk og utenlandsk presse. Blandingen av brasiliansk og norsk musikk og språk gir bandet et særegent uttrykk, eksotisk og eksklusivt.
Bandets seks musikerne står alle frem som sterke stemmer. Marit Sandvik har i en årrekke stått på scenen som jazzsanger og komponist på internasjonalt nivå, med flere utgivelser bak seg og stor anerkjennelse i både inn- og utland. Hun ledet bossa nova-bandet Bossa Nordpå i tolv år.
Med seg har hun Øystein Norvoll på gitar, Eirik Fjelde på piano, Simen Vangen på trommer, Morten Stene på bass og Ola Asdahl Rokkones på saksofon.
Musikernes brede erfaringer fra forskjellige stilarter gir lytteren en udefinerbar og uhøytidelig blanding av brasilianske jordnære, livgivende rytmer og europeisk-nordisk jazz, populærmusikk og world music, luftig, elegant og personlig i uttrykket.
Om Oslo Strings:
Oslo Strings er et strykeensemble som består av fire etablerte, norske strykere med klassisk utdannelse fra nasjonale og internasjonale musikkhøgskoler. I tillegg har alle bred erfaring innen ulike sjangere og musikkarter. Som ensemble er de nyskapende og moderne. De improviserer, korer og skriver egne arrangementer.
Oslo Strings jobber aktivt med å utfordre grensene for hvor og med hva et strykeensemble tradisjonelt sett opererer. De har stadig nye samarbeidspartnere fra ulike musikalske plattformer, og er også mye brukt i studio, både til filmmusikk- og plateinnspillinger.
Siden 2013 har Oslo Strings reist jevnlig til Brasil for å undervise og spille konserter med Camerata Laranjeiras. I 2019 var de i forbindelse med dette med på Social Startup, et akseleratorprogram i regi av Ferd sosiale entrepenører.
Om Ultima Thule:
Kammerkoret Ultima Thule ble stiftet av Ivar Solberg i 1991, og har markert seg som et av Nord-Norges ledende kor. Koret har utmerket seg på flere måter. Det har ei lang rekke store og til dels banebrytende prosjekter bak seg. Her kan nevnes J. S. Bachs Johannespasjonen som fullskala operaoppsetting, Bachs Juleoratorium på norsk, «100 Years of Broadway» som helaftens forestilling med regi, Ny musikk-konsert med blant annet Arne Nordheims «Aurora», alternativ julekonsert kalt «Swingin’ Christmas», framføring av John Surmans jazzkantate «Proverbs and Songs» sammen med komponisten og «Erotisk aften» med multikunstneren Carl Gustav Gjertsen.
Om Jonas Hammar:
Jonas Hammar (34) er født i Rio de Janeiro, hvor han har tatt utdanning innenfor kunst og scene og har virket som artist siden 2006. Sitt svenskklingende navn har han fått fra sin mor som utvandret på 1960-tallet fra Sverige. Hammar har derfor bak seg et år i Sverige som musiker før han returnerte til scenen i Rio som sanger og skuespiller, hvor han har roller i flere store musikaler bak seg. I tillegg til egen artistkarriere har Hammar også satset på en karriere som kordirigent. Han dirigerer i dag seks kor i Rio de Janeiro, og regnes som en svært dyktig kor- og sangpedagog. Hammar har særlig sin styrke innenfor rytmikk, og vil bidra med masterclasser under sitt opphold i Ishavsbyen.
Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.