Program 2020
I anledning at Arctic Frontiers havner på samme datoer som Nordlysfestivalen i år, inviterer de to aktørene til en musikalsk og nordisk festaften uten sidestykke.
Det er ikke spart på noe når vi og Arctic Frontiers inviterer til fest på Driv. Her kan du virkelig få med deg litt av alt når finske, samiske, svenske og norske artister bidrar med 20-35 minutter av sitt repertoar på minifestivalen Arctic Pulse.
Det hele vil finne sted på SNN- og Isbjørn-scene tirsdag 28. januar fra klokken 20.00.
Kl 18:00-18:45 vil Arctic Frontiers og Nordlysfestivalen arrangere en åpen og gratis paneldebatt på Prelaten hvor vi diskuterer hvilken posisjon og funksjon arktisk kultur skal ha for by og stedsutvikling i nord. Programmet vil du finne på www.arcticfrontiers.com
Det høyst internasjonalt anerkjente finske koret Screaming Men er et av bidragene om dukker opp denne kvelden, sammen med Fotefar og Pål-Are Bakksjø trio. I tillegg kan du oppleve vakre Duvvene, det nordsvenske reggae-bandet The Meänland og Norrbotten NEO.
Dette er en strålende anledning til både å ta del i noe sosialt, få et innblikk i hva som rører seg i Kultur-Norden, oppleve flere strålende konserter på samme kveld og en aller så liten introduksjon til hva Arctic Frontiers og Nordlysfestivalen står for.
Program:
20.00: Norrbotten NEO (SNN scene - sittekonsert)
20:45: Duvvene (Isbjørn scene - sittekonsert)
21:20: Fotefar og Pål-Are Bakksjø Trio (SNN scene - sittekonsert)
22.10: Meänland (Isbjørn scene - ståkonsert)
23.00: Huutajat a.k.a. Screaming Men´s Choir (SNN scene - ståkonsert)
Norrbotten NEO
Det 12 år gamle svenske kammer- musikkensemblet stikker innom Arctic Pulse for å formidle Svante Henrysons musikk fra forestil- lingen «Jag är tusen år» fra 2013. Landsdelsmusikerne jobber for å formidle samtidsmusikk gjennom sitt orkester, og det er dermed naturlig at de nå ønsker å fremføre Henrysons verk.
Svante Henryson startet allerede som 12-åring i rockeband, men fant fort frem kontrabassen bare to år senere. Allerede som tenåring var han medlem av Oslo Filhar- moniske Orkester, hvor han etter bare en opptreden ble utnevnt til orkesterets solokontrabassist.
Siden har han turnert med Yngwie Malmsteen, Elvis Costello, Jon Balke og Anne Sofie von Otter.
«Jag är tusen år» var i utgangspunk- tet en forestilling i forbindelse med prosjektet «Rock-Art in Sápmi», som var en del aav det Europeiske Kulturhovedstadsåret i Umea i 2014. Under Arctic Pulse vil Lene Cecilia Sparrok være oppleser for kvelden.
Duvvene
Duvvene er et prosjekt signert poet Rawdna Carita Eira og komponist Håvard Lund. En sangsyklus på 10 sanger på sør-, lule- og nordsamisk tar oss med til et knippe av øyene i Nordland fra Røst i Nord til Torghatten i sør.
I dette universet er det øyene som forteller. Øyer og vær som ligger midt i brytningspunktet mellom i brottsjøene fra den store verdenen der ute - og de trygge fjordene innenfor.
De forteller om menneskene de har sett, om mot og overmot, om kjærlighet og grådighet, om fortid og nåtid og en kyst i endring. Om mennesker som har levd side ved
side opp igjennom årtusenene. Om bånd som blir brutt. Den en gang sterke og verdifulle sjøsamiske kulturen i Nordland er anno 2019 nesten usynlig.
Sammen med et knippe svært dyk- tige musikere inviterer vi publikum inn til musikalsk reise ved kanten fra storhavet - gjennom brottsjøer og over speilblanke sund - en hyllest til alle dem som gikk der før oss, og til de som kommer etter oss.
Produksjonen er initiert og finansiert av Troms fylkeskommune ved Kultur i Troms.
Medvirkende musikere:
Inga-Máret Gaup Juuso – vokal
Niko Valkeapää – vokal
Edvard Sundquist – gitar
Marianne Halmrast – bass
Ingar Zach – perkusjon
Håvard Lund – klarinetter
Fotefar og Pål-Are Bakksjø trio
Mandag 27. januar under Nordlysfestivalen vil Fotefar og Pål-Are Bakksjø trio ha urpremiere på bestillingsverket «Om & Men» på Verdensteatret under Nordlysfestivalens paraply.
Under Arctic Pulse vil utdrag fra bestillingsverket bli vist for publikum på Driv.
The Meänland
Musikalsk er The Meänland inspirert av artister som Bob Marley og Sting. Med tekster på finsk og meänkieli til avslappende toner og kjente baktakt-rytmer, vil publikum tas med på en åndelig og tidvis politisk reise – med en god dose humor.
Meänkieli betyr «vårt språk» og er det nasjonale minoritetsspråket i Sverige. Det er nært beslektet med kvensk, og omtales ofte som søsterspråket til kvensk.
Med flere hundre tusen avspillinger på YouTube og halvannen million avspillinger på Spotify, kan man godt kalle det svenske reggaebandet et suksessfullt moderne kultband som bare må oppleves. Her gjelder det nemlig å svinge seg i det kalde reggaelandskapet The Meänland har skapt i Nord-Sverige.
Huutajat
Det finske brøleensemblet ble stiftet allerede tilbake i 1987 i Oulo. Ideen var 20 menn i sorte dresser som skulle trenes opp til å rope høyt elskede finske viser.
På nasjonaldagen til Finland var koret klare for deres første opptreden, og publikum var lamslåtte etter en intens opptreden.
Etter sterke lovord i finsk presse, ekspanderte koret raskt til 30 medlemmer. Gjennombruddet gjorde dem raskt internasjonalt kjent, og den fine balansen mellom intense inntrykk, humor og alvor, gjør at en live-opplevelse med Huutajat aldri er lett å glemme.
Gruppen har holdt konserter så godt som over hele verden, og fremført sitt repertoar både på rockefestivaler, kammermusikkfestivaler, jazzklubber, fjelltopper, olympiske arenaer og hvor enn det er naturlig å høre på 30 finske menn som roper og brøler kjente låter.
Her er det bare å finne frem Huutajat på YouTube for å få et bedre bilde på hvor fantastisk dette faktisk er.
Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.