24. januar - 1. februar 2025

Program

Artist Talk

Bli med når vi snakker med noen skapende musikere som inngår i programmet til årets Nordlysfestival, og blir bedre kjent med dem og deres kreative prosesser.

Artist Talk Promo v3

Hvordan skapes musikk? Som komponist kan du gå metodisk til verk, men også være avhengig av inspirasjon. Kan man bruke metode for vekke inspirasjonen? Hvor viktig er inspirasjon, og hva har din bakgrunn og identitet å si for det som skapes?

Jakop Janssønn er musiker og komponist som blant annet har gjort seg bemerket gjennom duoen AvantGong, men også som soloartist. Debutalbumet Bricoleur (2020) ble beskrevet som «musikk fra nord, men med en hel verden i uttrykket» av Jazznytt. På årets festivalprogram finner man hele to urframføringer komponert av Janssønn – Vippepunktet og Mun Dajan Mii.

Ragnhild Furebotten er blant annet kjent fra bandet Hekla Stålstrenga og som landsdelsmusiker for Scene Nord. Hun har vært nominert til Spellemannsprisen flere ganger, og vant i 2011 prisen i klassen folkemusikk/tradisjonsmusikk for sitt soloalbum Never on a Sunday. Ragnhild står på scene sammen med Nordnorsk Jazzensemble på årets Nordlysfestival.

Multiinstrumentalisten Alexander Aarøen fra Balsfjord i Troms har studert komposisjon i Los Angeles, og har master i filmmusikk fra Dublin. Han har tidligere gitt ut soloalbumet Bivrost sammen med Arktisk Filharmoni, og spilt inn egen musikk med Hollywood Studio Orchestra. Alexanders nye verk Det beste i oss får urpremiere under Nordlysfestivalen 2022.

Juhani Silvola er musiker, komponist og produsent. Han opererer i flere ulike sjangere, fra folkemusikk via jazz til elektronisk støy. Juhani har gjort seg bemerket både som soloartist og som del av duoen Summers & Silvola, og mottatt strålende anmeldelser for sine plateutgivelser. Under Nordlysfestivalen er han aktuell med urfremføringen av «How to raise the wind» sammen med Sarah-Jane Summers.

Sarah-Jane Summers er en av Skottlands mest anerkjente felespillere. Nå bor hun i Oslo hvor hun har tatt master i norsk folkemusikk og improvisasjon ved Norges Musikkhøgskole. Sarah-Jane spiller både folkemusikk, jazz og samtidsmusikk, og har høstet strålende kritikk både som soloartist og som del av duoen Summers & Silvola. Sammen med Juhani Silvola har hun skrevet «How to raise the wind» som duoen framfører sammen med Scene Nord under Nordlysfestivalen.

Samtalen ledes av Stig Mathisen, som er gitarist, pedagog og forfatter bosatt i Tromsø. Han har master- og doktorgrad i el-gitar, og under hans 15-årige opphold i USA har han fått jobbet med utallige verdenskjente musikere innen mange sjangrer. Bosatt i Los Angeles var han i mange år leder for det anerkjente gitarprogrammet ved Musicians Institute, hvor han også har skrevet det meste av det obligatoriske pensumet som er i bruk ved utdanningsinstitusjonen i dag. Stig har vært en fast foredragsholder på utallige eventer i USA, og i tillegg til å ha vært svært aktiv som freelance musiker i LA har han også hatt et tett samarbeid med artister som Steve Vai, Joe Satriani og Scott Henderson. Stig jobber nå som avdelingsleder på musikk, dans og drama avdelingen ved Kongsbakken Videregående Skole i Tromsø, pluss at han underviser i el-gitar på Musikkonservatoriet i byen.

Billetter

Gratis!

søndag 30. januar

Kl. 20.00

Bakrommet, Amtmandens

Gratis

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk