Program 2019
Øl og pubmusikk står i fokus når Barokksolistene fremfører Alehouse Sessions under Nordlysfestivalen.
Det er ingenting som slår stemningen man finner på en klassisk brun pub i Storbritannia. Når Nordlysfestivalen nå har invitert Barokksolistene til å fremføre Alehouse Sessions på The Edge, må vi altså frem med tegnebrettet for å gjøre dette til en magisk tidsreise tilbake til 1700-tallets Storbritannia.
Vi henter inn tappetårn, langbord og øltønner for å forsøke å gjenskape den intime stemningen i stor skala. Alt dette i samarbeid med The Edge og Bryggeri 13.
«Irresistable»
– The Times
Barokksolistene er et verdenskjent ensemble, som høster toppkarakterer fra store aviser hvor enn de måtte befinne seg. Med mottoet «It´s just old pop music» skal Bjarte Eike og hans menn fremføre utgivelsen Alehouse Session som tar oss gjennom plant annet Purcell, engelske sjøviser og skandinavisk folkemusikk.
Konserten har gått hjem også utenfor Skandinavia. Showene har nemlig vært utsolgte både i London, Dresden, Wien konzerthaus, Washington National Cathedral, Minneapolis, Princeton, New York og Chicago, og tilbakemeldingene har vært overdådige. Her treffer man både de som er glade i jazz, klassisk, folkemusikk og de som bare er glad i god musikk til godt øl.
«The whole joyous evening was a liberation, carrying us back to a time when the terms “classical” and “folk” hadn’t yet been invented, and music was simply music.»
– The Telegraph
Puber, taverns eller alehouses har helt siden middelalderen vært britenes andre hjem. Her har lyden av snakk, sang, musikk og den evige klirringa i ølglass til alle tider fylt rom.
På slutten av 1600-talet, da teater ble stengt av religiøse grunner, ble mange av disse skjenkestedene gjort om til såkalte Music Houses, der musikere samlet seg for å spille konserter for et entusiastisk og øltørst publikum. Her møtte du Henry Purcell og mange andre komponister, som presenterte sine nyeste komposisjoner, eller duellerte musikalsk med lokale folkemusikere.
Komponistene lærte seg tradisjonelle låter og ble inspirerte til å skrive nye stykker - med elementer fra folkemusikken - spesielt for pub-publikummet. Tekstene gikk i ganske vågal retning. Folkemusikere ble utfordra med et nytt repertoar, de måtte løfte seg for å hevde seg i duellene og ut sprang en helt ny musikkstil som var skreddersydd for du uformelle rammene.
«Fabulously unrestrained»
– The Guardian
Line-up:
Bjarte Eike (NO): violin, vocals, artistic director
Fredrik Bock (SE): guitar, charango, vocals
Per Buhre (SE): viola, vocals
Tom Guthrie (UK): lead vocals, violin
Johannes Lundberg (SE): double bass, vocals
Helge Andreas Norbakken (NO): percussion, vocals
Steven Player (UK): dance, guitar, vocals
Hans Knut Sveen (NO): harmonium, harpsichord, vocals
Milos Valent (SK): violin, viola, vocals
Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.