24. januar - 1. februar 2025

Program

Contrafacta - Fake News Ensemble

Nytenkende og nyskapende er bare forbokstaven til hvordan vi kan beskrive tidligmusikkensemblet Contrafacta - Fake News Ensemble. Bli med på en reise i musikkhistoriske fakta med en stor klype salt.

Side16 Contrafactae2x2

I 2020 kunne Nordlysfestivalen presentere Contrafacta - Fake News Ensemble. Det likte vi så godt at vi har utfordret dem til å kjøre en ny forestilling med nytt innhold.

Temaet for ensemblets konsert under Nordlysfestivalen er Smittevern i et historisk perspektiv. Tidligere pandemier og pestutbrudd har påvirket musikkhistorien på en rekke måter. For eksempel mistet man flere instrumenter som Fake News–ensemblet spiller på. Disse instrumentene mistet status og utbredelse da de beste utøverne døde av pest på 1600-tallet.

Ensemblet tar utgangspunkt i historiske kilder og arbeidet til Athanasius Kircher, en av de første store forskerne på sykdommer og smitte. Kircher var bemerkelsesverdig moderne i sin utforskning av sykdommer, der han i år 1658 gikk inn for hygieniske tiltak som isolasjon, karantene og bruk av ansiktsmasker for å hemme spredning av sykdommer.

Et tidsaktuelt og alvorlig tema, kombinert med Fake News-ensemblets smittende humør og fantasifulle vinklinger på historiske realiteter, er et godt utgangspunkt for en underholdene og lærerik konsertopplevelse.

Med en grenseløs tilnærming til historien og ringeakt for tradisjonelle grenser, presenterer ensemblet en musikalsk oppdagelsesreise som knytter sammen fortid med nåtid, Nord-Norge med Europa, i en virkelighet der Monteverdi drar veksler på nordnorsk folkemusikk, og gregoriansk sang veves inn i toner fra neverlur.

Ensemblets medlemmer:
Berit Norbakken, sopran
Solmund Nystabakk, lutt & teorbe
Ingrid Eliassen, zinke, lur & trompet
Geir Davidsen, serpent, lur & eufonium

Medlemmene er stipendiater og ansatte ved Musikkonservatoriet i Tromsø og er deltakere i kunstprosjektet Art VAPO – True North. Prosjektet undersøker dimensjoner av nordlighet, og forteller nye historier om nord gjennom utøvende kunst.

Billetter

Avlyst!

onsdag 03. februar

Kl. 21.00

Bangsundbrygga

Voksen: 250,-
Student: 150,-

Kjøp billett

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk