24. januar - 1. februar 2025

Program

Ensemble 4Femten: Ich Habe Genug

Til Nordlysfestivalen 2020 har Ensemble 4FEMTEN forberedt et program med tysk og østerriksk barokkmusikk, der J.S. Bach står sentralt.

4 FEMTEN

Kantaten 82a «Ich habe genug» er skrevet til kirkeårets Kyndelsmesse, som feires til minne om fremstillingen av Jesusbarnet i tempelet i Jerusalem, 40 dager etter hans fødselsdag, altså alltid den 2. februar. Konserten på festivalen vil holdes søndag 2.2.2020, 293 år etter at den første gang ble fremført. Vi synes det er fint å bruke anledningen til å fremføre kantaten på nettopp denne dagen, slik Bach selv gjorde flere ganger i sin gjerning.

Kantaten er en av Bachs mer kjente, oftest framført i sin første versjon for baryton med obo obligatstemme. At kantaten åpenbart var høyt verdsatt også av Bach selv, kan vi se av at han utarbeidet den i 3 ulike versjoner for ulike sangstemmer (baryton, alt og sopran) og ulike obligatinstrumenter.

Den midterste arien i kantaten, «Schlummert ein», har karakter av en vuggesang. Arien finner vi også i samlingen Notenbuch für Anna Magdalena, et notehefte der Bach og hans kone nedtegnet melodier. Her er arien skrevet inn allerede i 1725. Ut fra dette kan vi kan anta at arien ble sunget i Bachs eget hjem.

Konserten innledes med arien «Süsser trost, mein Jesus kömmt» fra kantaten med samme navn, skrevet for 3.juledag, et verk som også beskrives som «Bachs mest personlige julekantate». Denne arien har en pastoralekarakter, som vi gjenkjenner fra arier i Juleoratoriet, og er som en vuggesang for det lille Jesusbarnet.

Konserten rommer også Bibers «Passacaglia» for fiolin solo, som avrunder hans «Mysteriesonater», og sprudlende barokkmusikk med Telemanns kvartett i A-dur for to fioliner, bratsj og basso continuo.

Ensemble 4FEMTEN er et Tromsøbasert barokkensemble, bestående av Wenche Maria Jentoft sopran, Berit Fonnes, barokkfiolin, Inga Merete Oudenstad, traverso og Annimari Pelli, cembalo og orgel. På denne konserten medvirker også Lene Buvik Larsen på bratsj og landsdelsmusiker Runa Bergsmo på barokkcello. Musikalsk leder og fiolinsolist er Laima Olsson, grunnlegger og kunstnerisk leder for Paulus barokk. Laima har sterk kompetanse på tidligmusikk og spiller jevnlig med noen av Europas ledende barokkorkestre: The English Consort og Orchestra of the Age of Enlightenment.

Konserten støttes av Troms og Finnmark fylkeskommune.

Program:

Johann Sebastian Bach: «Süsser trost, mein Jesus kömmt», arie fra kantate BWV 151

Georg Philip Telemann: Kvartett for to fioliner, bratsj og basso continuo i A-dur, TWV 40:200

Heinrich Ignaz Franz von Biber: Passacaglia for fiolin solo i g-moll, fra Mysteriesonatene. Laima Olsson, fiolin

Johann Sebastian Bach: «Ich habe genug», kantate for sopran og orkester, BWV 82 a

Billetter

søndag 02. februar

Kl. 15.00

Rødbankens Festsal

Voksen: 250,-
Student: 200,-

Kjøp billett

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk