24. januar - 1. februar 2025

Program

Fra Bar til Barrikade

Tysk kabaretmusikk fra Wien til Berlin med Tora Augestad og en nordnorsk supersekstett under ledelse av Trygve Brøske Saftige. Rå og usminkete versjoner av musikk skrevet i en tid hvor Europa står på kanten av stupet.

Tora Augestad photo aasa maria mikkelsen

De 14 årene fra fra Weimarrepublikkens etablering til Hitlers maktovertakelse 14 år senere var en kunstnerisk og politisk blomstringsperiode i Berlin. Byen skulle gjenvinne sin status som «Weltstadt», verdensby. Etter at hyperinflasjonen var over i 1923 opplevde Berlin sine ’gyldne år’, en tiårsperiode med et pulserende kunst- og kulturliv og liberale holdninger til det meste.

Kabareten som underholdning og kunstform spilte en viktig, om enn myteomspunnen rolle i disse frodigste og mest fatale årene i europeisk mellomkrigstid. I sin søken etter dagsaktualitet og et satirisk blikk på sin samtid var den bitende i sin ironi, og søkte en ærlighet i sin formidling mer enn en glamorøs overfladiskhet.

Det kan synes som om kabareten, når den skal gjenskapes i dag, får et anslag av glamour den ikke hadde. Dykker man ned i materialet finner man en viktig tidskoloritt og et repertoar som har transcendert sin genre og influert den vokale historiefortellingen helt til vår tid.

Med utgangspunkt i mellomskrigstidens kabaret og salongmusikk trekkes linjer tilbake til Arnold Schönbergs kabaretsanger "Brettl - Lieder" og utdrag av Pierrot Lunaire. Musikalsk blir det saftige, rå og usminkete versjoner av musikk skrevet i en tid hvor Europa står på kanten av stupet. I notebunken ligger musikk av Mischa Spoliansky, Friedrich Holländer, Arnold Schönberg, Kurt Weill og Hanns Eisler.

Pianist og kapellmester Trygve Brøske arrangerer et utvalg av sanger for musikerne i MiNensemblet. Det vil også komme en treblåser inn i gruppa.

Og sist men ikke minst mezzosopran Tora Augestad, som er en av Europas fremste fortolkere av denne tradisjonen. Hun fikk nylig Spellemannsprisen sammen med Oslofilharmonien, og har i mange år utviklet dette repertoaret med sin egen gruppe Music for a while.

Også denne oppsetningen er et samarbeid med ILIOS-festivalen i Harstad.

Billetter

onsdag 29. januar

Kl. 19.00

Verdensteatret

Voksen: 295,-
Student: 245,-

Kjøp billett

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk