24. januar - 1. februar 2025

Program

Konsert for fred

Nordlysfestivalen og Musikkonservatoriet, UiT inviterer til konsert for fred med Ravels mørke og vakre “Miroirs” og andre mesterverk av Bach, Chopin og Brahms. Dikt fra #diktforukraina lest på ukrainsk og i norsk gjendikting støttet av Fritt Ord.

Bilde til Konsert for Fred

PROGRAM:
Iryna Sjuvalova: fra diktsyklusen «Kyiev-Nanjing» (2022):
- 12. Ditt eget, norsk gjendikting ved Alicja Rosé
- 3. Spring, engelsk oversettelse Amelia Glaser/Yuliya Ilchuk
Serhij Zhadan: “Alt vil forandre seg…”, norsk gjendikting ved Katrine Heiberg
Johann Sebastian Bach: fra cellosuite nr 3: Sarabande
Fryderyk Chopin: fra Sonate for cello og klaver: Op. 65 III Largo
Maurice Ravel: fra “Miroirs”:
- Oseiaux tristes
- Alborada del gracioso
Johannes Brahms: fra trio for klarinett, cello og klaver Op. 114: 1. sats: Allegro

Medvirkende:
Sanne Suh Berger, klaver
Irene Tandberg, cello
Mildrid Taklo, cello
Nina Karlsen, klarinett
Maria Moshus, diktleser
Marte Liset, konferansier (Universitetslektor i drama og teater)
Anetta Anisimova, diktleser


Johann Sebastian Bach (1685-1750) Tysk orgelvirtuos og barokkens store mester. Bachs myteomspunne cellosuiter regnes av mange som noen av de vakreste mesterverk innen den klassiske musikken. Med celloen alene makter Bach å mane frem et klangunivers som tar lytterne med på en reise i tid og rom.

Fryderyk Chopins (1810-1849) var en av de mest innflytelsesrike og populære klaverkomponistene fra 1800-tallet og regnes som den mest betydningsfulle i Polens musikkhistorie. Hans cellosonate regnes for noe av det vakreste han skrev.

Maurice Ravels (1875-1937) var i sin tid Frankrikes viktigste samtidskomponist og står idag i fremste rekke blant 20. århundres komponister. Klanglig sett assosieres han ofte med impresjonismen og enkelte verk viser også innflytelse fra samtidens jazz. Fra verket «Miroirs» (Reflections) får vi høre “Oseaux tristes” (Sorgfulle fugler) og “Alborada del gracioso” (Hoffnarrens morgensang). Ravel var i “Miroirs” inspirert av Shakespeares ord “...the eye sees not itself, but by reflection, by some other things.”

Johannes Brahms (1833-1897), tysk komponist og regnes som den mest betydningsfulle romantikeren. Han skrev sin varme trio for klarinett, cello og klaver etter å ha møtt en klarinettist han beundret dypt. Brahms kalte klarinetten for orkesterets «nattergal».

Anetta Anisimova

Anetta Anisimova

My name is Anetta Anisimova. Recently I came to Norway from Ukraine. I am a professional mime actress, graduated Academy of Circus and Variety arts in Kyiv. I have a lot of experience in mime and physical theatre, dance and modeling. I worked with Katma and Hålogaland theatre in Tromsø. Now I am a freelancer and create charity events to collect money for Ukraine.

Iryna Sjuvalova ble født i Kiev i 1986. Kritikerrost poet, internasjonal prisvinner og en av de mest distinkte stemmer i sin generasjon. Diktet som har blitt gjendiktet er fra syklusen “Kiev-Nanjing”. Sjuvalova befant seg i Kina mars 2022 og bor nå i Oslo og er tilknyttet Universitet i Oslo som Postdoktor -forsker og vil fortsette sitt arbeid med kultur sin rolle i den pågående krigen i Ukraina.

Serhij Zhadan er født i 1974 i Starobilsk og blir kalt Ukrainas ”Rock Star poet“. Han er poet, forfatter, oversetter, musiker og har vunnet en rekke internasjonale priser. Han er av de viktigste stemmer i ukrainsk samtidslitteratur. Zhadan bor i Kharkiv.

Diktene er gjendiktet til norsk etter initiativ fra Deichmann-bibliotekene støttet av Fritt Ord mars 2022. #diktforukraina.

Uit

Billetter

Gratis!

mandag 30. januar

Kl. 18.00

Rødbanken, Festsalen

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk