24. januar - 1. februar 2025

Program

Livepod og mini-konsert

Er joiken rund? Tar en joik aldri slutt? Velkommen til live podcast og minikonsert med Ola Graff, Lavre Johan og Jakop Janssønn

Jakop

Denne podcasten er en del av den nye serien ‹‹Samiske Rytmer›› av Jakop Janssønn. Tema denne gangen er joikens sirkulære form.

Er joiken rund? Tar en joik aldri slutt eller er det strukturerte former i joiken? Det vil bli innlegg og samtale, og det blir minikonsert med Lavre Johan og Jakop Janssønn der de fremfører noen av de eldste joiker vi kjenner til i dag.

"Samiske rytmer" har som mål å vise den store kvaliteten og dybden som finnes i joik og joikens struktur og egenart. Ved å både vise til samtale, forskning og levende joik og musikk åpner vi mulighetsrommet for publikums forståelse av hva samisk musikk egentlig er. I dagens samfunn der det faktisk finnes ekte eventyr-skikkelser slik som troll, nett-troll altså, så er det viktig å finne trygge samiske fora for samtale og diskurs.

Håpet er at denne seansen kan være en slik arena, der også publikum i salen kan involveres og gjøre samtalen enda mer spennende.

Lávre Johan Eira er fra Kautokeino og har opplevd medvind med musikken sin de siste årene. I 2019 ga han ut singelen “Beaivenieida”, som befinner seg i et elektro-akustisk landskap. I 2021 ga han ut det kritikerroste albumet Nagirvárrái sammen med Emil Karlsen og samme år vant han artist-delen av Sámi Grand Prix sammen med Hildá Länsmann.

Lavre

Ola Graff er en norsk musiker, musikkpedagog og musikkforsker. Han var vokalist, fløytist og spilte tangenter i Nordnorsk Visegruppe i Tromsø. Han har magistergrad i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Ola har lenge vært konservator for nordnorsk musikksamling ved Tromsø Museum, og gjort en mengde forskning innenfor temaet.

Ola

Foto: Knut Åserud

Jakop Janssønn er en slagverker og komponist fra Tromsø. Han er utdannet i utøvende jazz med bachelor og mastergrad, i tillegg til videreutdanning i komposisjon fra Norges Musikkhøgskole. Jakop Janssønn ansees å være en av de mest etterspurte unge slagverkere i sin generasjon og regnes som flere å være en av de sentrale stemmene innenfor det fremadstormende, unge samiske musikkmiljøet. Jakop Janssønn fikk med Marja Mortensson og Daniel Herskedal spellemannsprisen i 2019 og 2021 for henholdsvis Mojhtestasse og Raajroe. Han har skrevet en rekke større bestillingsverk med blant andre Kringkastingsorkesteret, Arktisk Filharmoni, Vokal Nord og Nordlysfestivalen, og har spilt med blant andre Mari Boine, Ulla Pirttijärvvi, Frode Fjellheim, Ella Marie Hætta Isaksen, Johan Anders Bær, Niko Valkeapää, Kajsa Balto, Niillas Holmberg og Elle Marja Eira. For tiden har Janssønn nettopp begynt på et PhD-arbeid med tittelen "Samiske Rytmer". Dette arrangementet regnes som en del av PhD-arbeidet.

Jakop i arkiv

Foto: Knut Åserud

Billetter

Gratis!

søndag 29. januar

Kl. 19.00

Bakrommet, Amtmandens

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk