Program 2021
En konsertforestilling hvor vi møter klassisk musikk kombinert med elektroniske elementer.
PS: Info om påmelding/registrering/gratisbillett til denne konserten kommer på denne nettsiden på et senere punkt. Følg med...
«Vi alle er oppdagelsesreisende i livet, hvilken vei vi så enn følger», sa Fridtjof Nansen i sin tale til studentene ved St. Andrews Universitet i 1926. De store norske oppdagerne Roald Amundsen og Fridtjof Nansen har blitt symboler på å nå sine mål. Amundsen var førstemann på Sørpolen, mens Nansen nådde 86° 14' nordlig bredde på sin ferd mot Nordpolen. Selv om de geografiske oppdagelsenes tidsepoke for lengst er over, går hver enkelt av oss hver dag mot egne oppdagelser og mål, og bestiger nye høyder.
Konsertforestillingen «På vei mot Nordlyset» er et samarbeidsprosjekt mellom pianist Ekaterina Isayevskaya, komponist og laptop-utøver Rakel Nystabakk og lysdesigner Tor S. Ditlevsen. Det er et spennende møte mellom klassisk musikk, elektronika og visuelle virkemidler. Et møte mellom natur og menneske, menneskets lengsel, eventyrlyst, stå-på-vilje og evne til å tåle påkjenninger. «På vei mot Nordlyset» tar utgangspunkt i menneskets stadige trang til å bevege seg fremover mot det ukjente og det unike i livet. Fenomenet nordlys brukes her som symbol på den indre kraften som finnes i hver enkelt av oss og driver oss på jakt etter det forunderlige i livet.
Rakel Nystabakk har komponert et nytt verk for klaver og elektronika hvor deler av verket baseres på tematiske elementer og utdrag fra utvalgte verker av J.S.Bach. «Jeg er opptatt av at elektronikken og den akustiske lyden skal smelte sammen og at forholdet mellom dem, i verket, skal framstå som symbiotisk», sier komponisten. Det trekkes paralleller mellom to fenomener: Bachs musikk og fenomenet nordlys. Felles for begge fenomenene er unikhet, tidløshet og omfang.
Musikkens temaer, uttrykk og intensitet forsterkes med visuelle effekter som grafisk og videodesign, lyseffekter, animasjon og scenografi. Gjennom bruk av foto- og videomateriale av nordlys fra fotografen Ørjan Bertelsen, bilder av arktisk natur og historiske bilder av Amundsen, Nansen og deres ekspedisjoner fra Norges arktiske universitetsmuseums arkiv, sitater fra tekster skrevet av disse to polfarerne, designes det grafiske innholdet. Det visuelle designet henter inspirasjon i prosjektets motsetninger: akustisk – elektronisk, klassisk – elektronika, tradisjonelt – moderne, historie – nåtid.
Prosjektet foregår i samarbeid med Norges arktiske universitetsmuseum og utstillingen «Under lyset».
Prosjektet støttes av Kulturrådet Norsk kulturfond og Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag, UiT
Medvirkende:
Ekaterina Isayevskaya er ansatt som universitetslektor i klaver og akkompagnement ved Musikkonservatoriet, UiT Norges arktiske universitet. Ekaterina samarbeider jevnlig både som kammermusiker og akkompagnatør med en rekke festivaler og aktører i Nord-Norge; Arctic Trombone Festival, Nordlysfestivalen, Tromsø Arctic Opera Festival, Tromsø Kammermusikkfestival og Festspillene i Nord-Norge.
Rakel Nystabakk er komponist og laptopmusiker med et bredt nedslagsfelt. Hun jobber som komponist og lyddesigner for scenekunst, i tillegg til å skrive konsertmusikk for ulike ensembler. Nystabakk virker også som improvisasjonsmusiker, og har blant annet spilt på flere festivaler i Norge og Sverige. Hun studerte utøvende trompet og musikkteknologi ved Musikkonservatoriet i Tromsø og har senere tatt en bachelor i utøvende laptop ved Musikkonservatoriet i Kristiansand.
Tor S. Ditlevsen er en erfaren lysdesigner med stor kompetanse innen kreativt arena og scenedesign både i Norge og utlandet. Han er kjent for bruken av ny teknologi, 3D-modellering og studio pre-produksjon på et detaljert nivå. Siden 2004 har han drevet eget firma, Superlys AS. Kjente artister som Eva Weel Skram, Violet Road, Arktisk Filharmoni, Kari Bremnes, Mazzy Star (USA), Kaizers Orchestra, Kurt Nilsen, Tord Gustavsen, Kristin Asbjørnsen er noen av artistene han har turnert sammen med.
Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.