24. januar - 1. februar 2025

Program

Schubert Lounge

Komponisten Eivind Buene mener at en av musikkhistoriens største stilskapere var en singer-songwriter som improviserte seg fram til den sterke sangtradisjonen vi i dag kaller lieder. Romantiske tonesatte dikt med store følelser. Opplev noen av Norges største stjerner fra det klassiske feltet som nærmer seg ikonet Franz Schubert på en helt ny måte.

E Buene033

"Musikk er drøm, minne og virkelighet samtidig", sa Eivind Buene da han mottok den prestisjetunge Edvard-prisen fra TONO i 2015. Foto: Henrik Beck

Eivind Buene er en av våre fremste samtidskomponister. Han vokste opp med popmusikken og har sett for seg Schubert i 1970-tallets singer-songwriter-drakt med et Fender Rhodes og stemmen til en popsanger. Nordlysfestivalen i Tromsø og ILIOS-festivalen i Harstad samarbeider om en oppsetning der noen av Norges største stjerner fra den klassiske scenen nærmer seg Franz Schubert på en uventet måte. En elegant miks av ny musikk, klassiske lieder og popestetikk. Opplev Oslo Sinfonietta, stjernedirigent Christian Eggen, baryton Halvor Festervoll Melien og mezzosopranen Tora Augestad som alle bidrar med sine personlige fortolkninger av ikonet Farnz Schuberts musikk.

Schubert som popsanger er en morsom allegori som har mye for seg. Schubert laget fantastiske sanger, det er han som skapte det vi kaller lieder. Romatiske, tonesatte dikt med store følelser. Han døde selv når han var bare 31 år, og oppfyller også på den måten myten om en tragisk kunstnerskjebne. Schubert utvidet det tradisjonelle piano-akkompagnementet i sangene til en selvstendig del av verkene. Mye av dette kom til igjennom timer av improvisasjon på huskonserter, som var en sosial begivenhet på tidlig 1800-tall. «Schubertiader", ble de gjerne kalt, disse samlingene. Rundt 200 år etterpå gjorde en ung Eivind Buene i Oslo det samme, og inviterte venner og bekjente på salongkonserter. Slik ble ble den første runden med Schubert Lounge født. Det var med inspirasjon fra disse huskonsertene at sangeren Halvor Festervoll Melien foreslo at han og Buen en gang skulle samarbeide som sangere.

Buene er interessert i friksjonen mellom forskjellig estetikk og forskjellige tankesett. I det nye verket, Schubert Lounge, møtes tre musikkstiler: Buenes egen rekontekstualiserte versjon av Schuberts sanger, Festervoll Meliens tolkning av Buenes nyskrevne musikk basert på utdrag av Schuberts dagbøker, og Tora Augestads svært personlige tolkninger av Schuberts sanger. Musikerne i Oslo Sinfonietta beveger seg mellom to verdener av pop- og samtidsmusikk. Siden Buenes debut for 20 år siden, har ensemblet vært en viktig representant for hans musikk. I dette verket er det første gang de opptrer sammen.

Oslo Sinfonietta er Norges eldste virksomme samtidsensemble, og består av frilansmusikere og medlemmer fra noen av landets mest fremtredende orkestre, som Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkesteret, Operaorkesteret og Det Norske Kammerorkester. Dirigent og kunstnerisk leder for ensemblet er Christian Eggen, som er en av Norges mest profilerte dirigenter og musikkpersonligheter.

Billetter

torsdag 30. januar

Kl. 18.00

Rødbankens Festsal

Voksen: 395,-
Student: 345,-

Kjøp billett

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk