24. januar - 1. februar 2025

Program

Forsnakk: Haíresis - til hvem gir du din sjel

Historiker Rune Blix Hagen er spesialist på trolldomsprosessene i Finnmark, hvor både kvinner og menn ble dømt for trolldom og henrettet. Han møter skuespiller Ida Løken Valkeapää til en samtale i forkant av forestillingen Haíresis - til hvem gir du din sjel?.

Synvis Heksebrenning DSCF5437

Brutal rettslig forfølgelse av trollfolk og hekser utover 1600-tallet var et europeisk fenomen, men forholdene i Finnmark var spesielle. Omfanget av dødsdømte sammenlignet med befolkningsantallet resulterte i at små fiskevær nærmest ble utryddet for kvinner. Den samiske befolkningen også rammet. Mye av trolldommen var knyttet til været. Hvilke strukturer og mekanismer spiller inn når et samfunn begynner å demonisere enkelte individer, og behandle dem som ikke-mennesker, i ledtog med satan? Introduksjonen gir en innføring i de historiske forholdene som ligger til grunn for trolldomsprosessene i Nord-Norge, samt litt om bakgrunnen og arbeidsprosessen knyttet til forestillingen.

Rune Blix Hagen er Førsteamanuensis emeritus i historie ved UiT - Norges arktiske universitet, og en ettertraktet foreleser både i Norge og i utlandet. I mange år har han forsket på trolldomsprosessene i Finnmark, og på hva som skjedde da så mange kvinner og menn ble dømt til døden for trolldom. Skuespiller Ida Løken Valkeapää har arbeidet med å utvikle forestillingen «Haíresis..» i mange år.

Forsnakken er gratis og finner sted i kaféen på Driv i forkant av konsertforestillingen Haíresis - til hvem gir du din sjel?

Billetter til selve konserten kan du kjøpe her.

Les også: Intervju med Rune Blix Hagen og Ida Løken Valkeapää i vår festivalavis

Les også: Kongelig besøk til Nordlysfestivalen. HKH Kronprins Haaken gjester Nordlysfestivalen, og skal være publikum under Haíresis - til hvem gir du din sjel?

Bilde: Heksebrenning av Synvis Nordin

Fritt ord logo svart liggende

Takk til Fritt Ord for støtte til arrangementet

Billetter

Gratis!

mandag 29. januar

Kl. 20.00

Kaféen, DRIV

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk