24. januar - 31. januar 2025

Program

Forsnakk Hairesis

NB! Dette er et arrangement som ble utsatt i 2022 på grunn av pandemien. Både konserten og forsnakken til Haíresis - til hvem gir du din sjel er en del av programmet til Nordlysfestivalen 2024, og du finner informasjon om arrangementene og billettkjøp her.

Møt historiker Rune Blix Hagen og artist Ida Løken Valkeapää som forteller om den omfattende og brutale rettsforfølgelsen av såkalte trollfolk i Finnmark på 1600-tallet.

Synvis Heksebrenning DSCF5437

"Kunstverket Heksebrenning malt av Tromsøkunstneren Synvis Glinn Nordin. Gjengitt med tillatelse".

De historiske rammene til forestillingen HAÍRESIS - til hvem gir du din sjel? er knyttet til den omfattende og brutale rettsforfølgelsen av såkalte trollfolk i Finnmark utover 1600-tallet. Gjennom selve forestillingen med fortelling og forsterkende lydkulisser får man et ganske godt inntrykk av hvordan denne forfølgelsen foregikk, hvem som var de sentrale rettsaktørene og hvem som ble sendt til bålet for å ha drevet med svart trolldomskunst. Forestillingen gir et glimrende kunstnerisk bilde av forholdene i fiskeværene ved verdens ende for 350-400 år siden.

Les mer og kjøp billetter til konserten her

Før selve forestillingen vil historiker Rune Blix Hagen fra UiT Norges arktiske universitet si noe om hekseprosessene i Finnmark sammenlignet med den europeiske heksejakten. Hvilken type menneskeforfølgelse var det snakk om, hvor slo hekseprosessene sterkes ut og hvorfor var det kvinner som utgjorde majoriteten av det som ble oppfattet som den verste form for forbrytelse? Hagen vil blant annet fortelle om den sladder, mistenksomhet, djevlefrykt og konspirasjonstenkning som lå bak de Europeiske hekseprosessene som stort sett finner sted i den perioden vi betegner som tidlig moderne tid, 1500- og 1600 tallet.

Prosjektleder for Haíresis, Ida Løken Valkeapää vil delta i første del av forsnakken og si noe om arbeidet med denne unike forestillingen. Til selve forsnakken vil det bli vist en del bilder fra det storstilte Steilneset Minnested i Vardø.

Rune Blix Hagen har i ei årrekke jobba med de historiske trolldomsprosessene. Han har utgitt flere bøker, blant annet Ved porten til helvete. Trolldomsprosessene i Finnmark (2015). Hagen har undervist og uteksaminert hundrevis av studenter i trolldomsemner, og er en prisbelønna formidler og har holdt utallige foredrag om hekser, trolldomsprosesser og djevletro. For tiden skriver han en bok om de samer som fikk dødsdom for ondskapsfull magi og trolldomskunst.

Billetter

Avlyst!

tirsdag 01. februar

Kl. 20.00

Bakrommet, Amtmandens

Gratis

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk