24. januar - 1. februar 2025

Program

Jakop Janssønn - Mun Dajan Mii/Jeg snakker oss

En av landsdelens mest aktuelle og nyskapende musikere har skrevet bestillingsverket Mun Dajan Mii/Jeg snakker oss til Nordlysfestivalen.

Bestillingsverk Jakop Janssonn foto Knut Aaserud 4

Mun dajan mii/Jeg snakker Oss. Foto: Knut Åserud

Musiker Jakop Janssønn har allerede rukket å utmerke seg som en av landsdelens dyktigste musikere. Med røtter i jazzen har han komponert filmmusikk, gitt ut kritikerroste albumer og spiller jevnlig med anerkjente musikere fra nord. Når han nå har fått frie tøyler til å lage et bestillingsverk til Nordlysfestivalen tar han med seg dyktige artister fra mange forskjellige sjangre, både innenfor musikk, poesi, dans og film.

Med utgangspunkt i koronakrisen sett fra menneskets forhold til naturen, dypt inspirert av samisk musikk, tar Janssønn oss med på en reise gjennom dette svært ambisiøse sjangeroverskridende prosjektet. Her har Niilas Holmberg bidratt med tekster som skal fremføres av Niko Valkeapää, mens musikerne Kristian Olstad, Herborg Rundberg og han selv står bak instrumentene sammen med musikere fra Arktisk Filharmoni.

I tillegg står Mathilde Caeyers for dans og Ken Are Bongo fargelegger forestillingen med filmklipp som vises under konserten. Vokal Nord dukker også opp som kor slik at dette blir en helhetsopplevelse Tromsø ikke har sett maken til på Kulturhuset.

- Jeg tror folk kommer til å bli overrasket over hva de blir servert. Dette er noe helt annet enn man har sett tidligere. Det er samisk kunst i en annen innpakning enn man har opplevd før med en tydelig rød tråd preget av en dualitet mellom verk, kor, stryk, band, en samisk poet og en joiker, sier Janssønn.

Når pandemien traff Norge og Nord-Norge med alle sine restriksjoner kom vår sårbarhet som mennesker til syne på helt nye måter. Fanget av vår nye hverdag ble vi alle litt usikre, litt utrygge og uten kontroll. Avskåret inne og alene fremhevet tiden en tomhet som ga grunnlag for refleksjon over hvor isolerte vi faktisk lever, også før pandemien traff oss. Inne i våre egne digitale virkeligheter har vi distansert oss fra livet utenfor skjermene og utenfor de fire veggene rundt oss. Karantene, risikobestemmelsene, én meters avstand, masker og smittevern gjorde dette enda tydeligere for oss.

Mun dajan mii/Jeg snakker Oss tar for seg spørsmålet, hvis vi er frakoblet fra naturen, er vi ikke også frakoblet oss selv og hverandre som mennesker? Verket lar naturen spille hovedrollen og retter fokuset mot avstanden, lengselen og sårbarheten vi mennesker opplevde i våre liv og som overveldet oss når pandemien kom.

Besetning:
Jakop Janssønn - komponist, slagverk og bandleder
Niko Valkeapää - sang og joik
Niilas Holmberg - poesi
Mathilde Caeyers - dans og koreograf
Ken Are Bongo - film
Kristian Olstad - gitarer og elektronikk
Herborg Rundberg - piano
Vokal Nord - 8-persons kor
Strykere fra Arktisk Filharmoni
Torbjørn Thrane Sandnes - Lys/visuals
Håkon Elias Pettersen - Lyd

Verket, som egentlig var satt opp til Nordlysfestivalen 2021, er støttet av Samfunnsløftet og er i samarbeid med Tromsø Jazzklubb og Sametinget

Snn samfunnsl logo sort
TJK Logo
Sametinget nord asymmetrisk prosess

Billetter

fredag 04. februar

Kl. 19.00

Hovedscenen, Kulturhuset

Voksen: 420,-
Student: 250,-
Barn: Gratis (Gratisbillett må kjøpes sammen med voksen- eller studentbillett)

Kjøp billett

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk