24. januar - 1. februar 2025

Program

SJOSTAKOVITSJ, GUBAJDULINA OG GERSHWIN

Velkommen til konsert med Musikkonservatoriets treblåsensemble, saxofonorkester, trompetduo og kammerorkester med spillende leder Miriam Helms Ålien.

Illustrasjon Konen klassisk

KJØP BILLETTER HER

På denne konserten får vi høre verker fra tre ulike komponister som hver har satt sitt preg på musikkhistorien gjennom 1900-tallet og til vår egen tid. Musikk av den russiske mesteren Dmitrij Sjostakovitsj vil utgjøre størstedelen av programmet, men vi får også høre musikk av den amerikanske komponisten George Gershwin og Sofia Gubajdulina som er en av vår tids mest betydningsfulle komponister.

Dmitrij Sjostakovitsj (1906-1975) var en russisk komponist i sovjettiden, en av 1900-tallets fremste symfonikere og kammermusikere, og var tidvis både høyt verdsatt og hardt kritisert i sitt hjemland.

Sofia Gubajdulina (1931-) fra Tsjistopol, Tartarstan, Sovjetunionen (nå Russland) er en av verdens ledende samtidskomponister. Hennes verker er sterkt preget av religiøs mystisisme med trekk hentet fra flere forskjellige religiøse retninger: den muslimske, den ortodokse, den jødiske og den romersk-katolske. Det er takket være Dmitrij Sjostakovitsj, at Gubajdulina holdt fast ved det hun selv kaller sin «skapende nødvendighet».

I februar 1948 falt Sjostakovitsj for andre gang i unåde hos Stalin, og mistet sin stilling ved Musikkonservatoriet i Moskva, anklaget for å lage musikk som ikke passet partiet. Da Gubajdulina begynte på Konservatoriet, hadde altså ikke Sjostakovitsj lov til å undervise der.
På Konservatoriet hadde den unge kvinnen fra Kazan fått høre fra lærere og ledelse at hun var både intelligent og begavet, men at hun gikk på ville veier. Dette hadde Sjostakovitsj fått med seg, og til slutt sørget læreren hennes for et møte med Sjostakovitsj.

«Jeg ønsker at De fortsetter å gå på deres ville veier». Dette var veldig viktig for den unge Gubajdulina. Sjostakovitsj hadde bedt henne være seg selv. Gubajdulina fikk sitt gjennombrudd i Vesten i 1981 og er i dag en av verdens mest spilte samtidskomponister. Hun har bevart Sjostakovitsjs råd som en kostbar gave.

I dag er det et enormt problem for unge, og ikke bare de unge, å være seg selv. Det er så mye press i samfunnet, og mennesket ønsker å bli belønnet og verdsatt, så det er svært vanskelig å være seg selv.

– Sofia Gubaidulina

Den amerikanske komponisten George Gershwin (1898-1937) var sønn av jødiske russisk-amerikanske immigranter som innvandret til USA omkring 1891. Han begynte å spille piano som 10-åring, og oppnådde tidlig suksess som komponist. Blant hans mest kjente verk finner vi «Rhapsody in Blue», operaen «Porgy and Bess» og låter som «Embraceable you» og «I Got Rhythm». Som ung dro Gershwin til Paris med ønske om å studere hos blant annet Nadia Boulanger og Maurice Ravel. Begge skal ha avvist han med begrunnelse om at de ikke ville ødelegge hans jazz-influerte stil med strenge klassiske studier. Ravel skal ha sagt: "Why become a second-rate Ravel when you're already a first-rate Gershwin?" George Gershwin star igjen som en av de best betydningsfulle amerikanske komponistene fra det forrige århundre.

Dán konsearttas beassat gullat golbma iešguđetlágán komponistta bargguid, geat buohkat leat váikkuhan musihkkahistorjái 1900-logu mielde ja min iežamet áigái. Bures boahtin konsertii Musihkkakonservatoria muorračuojanasaiguin, saksofonorkeastariin, trompehtaduoin ja kámmárorkeastariin čuojaheaddji jođiheddjiin Miriam Helms Ålien.

Program:
Dmitrij Sjostakovitsj: Kammersymfoni i c-moll, op. 110a
Dmitrij Sjostakovitsj: Strykekvartett nr. 1 i C-dur, op.49, arrangert for treblåsensemble
Dmitrij Sjostakovitsj: Utdrag fra Jazz-suite, arrangert for saxofonorkester
Sofia Gubajdulina: Two ballads, for 2 trompeter og piano
G. Gershwin: “Three Preludes”, 1. sats

Medvirkende:
Konsen Kammerorkester, spillende leder: Miriam Helms Ålien
Konsen Treblåsensemble, dirigent: Lars Asbjørnsen
Konsen Saxofonorkester, dirigent Maria Medby Tollefsen
Åsne Rødsand Bøe, trompet
Kristin Vik Hofseth, trompet
Ole Bolås, klaver


Uit logo blue

Billetter

fredag 02. februar

Kl. 18.00

Tromsø Domkirke

Kjøp billett

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk