24. januar - 1. februar 2025

Aktuelt

- Jeg gleder meg veldig!

Nylig kåret Time Magazine henne til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer og før sommeren ble hun tildelt sin femte Grammy-pris. Men Angelique Kidjo er langt mer opptatt av fattigdomsbekjempelse, likestilling og klimakrisen. Og ikke minst gleder hun seg til å opptre med Arktisk Filharmoni under Nordlysfestivalen og Bodø Jazz Open.

Angelique Kidjo 6 2017 Credit Sofia And Mauro

- Å spille med et stort orkester, som Arktisk Filharmoni, er en ny og morsom utfordring. Jeg elsker utfordringer, sier Kidjo selv.

Lovprises av Alicia Keys

På sitt siste album har Angelique Kidjo fått med seg kolleger som Sting og Alicia Keys, som hun synger duetter med, og det er nettopp Alicia Keys som siteres på Time Magazines oversikt over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden:

- Å få være vitne til Angelique Kidjo i hennes rette element er en gave. Da vi samarbeidet på hennes siste album Mother Nature, føltes det både magisk og naturlig – som om vi var søstre i studioet, sier Keys.

- Hennes evne til å blande kulturer og skape en sound som er av en annen verden, gjør det å jobbe med henne og høre på henne så spesielt. Det betyr ingenting hvor du er; du hører henne og vekkes til liv. Hun gjør folk elektriske.

Alicia Keys og Sting er langt fra de eneste storhetene Kidjo har jobbet og spilt inn musikk med. På den lange lista finner vi artister som Josh Groban, Annie Lennox, Quincy Jones, David Byrne, John Legend og Keith Urban, og innspillingene hennes har vært brukt i mange filmer og TV-serier, som Six Feet Under, Blood Diamond og Lion King.

Grammy for orkesteralbum

Å jobbe med symfoniorkester, som hun skal gjøre i Bodø og Tromsø, er slett ikke nytt for henne. I 2015 ga hun ut albumet Sings, hvor hun synger med Luxembourg Philharmonic Orchestra, et album som ble belønnet med Grammy-pris.

Og det er nettopp albumet Sings som danner grunnmuren for konsertene i Bodø og Tromsø, under Bodø Jazz Open (BJO) og Nordlysfestivalen, 3. og 4. februar. Denne gangen med Arktisk Filharmoni.

- Alle orkestre er ulike, og jeg gleder meg veldig til dette. Jeg elsker å gjøre nye ting og gjør det så mye jeg kan. Jeg liker virkelig ikke å kjede meg, smiler hun.

- Jeg har bare ett liv, og kan ikke kaste bort tida med å kjede meg.

Enorm kampvilje

Kjedelig er livet hennes neppe. Angelique Kidjo er æresdoktor ved Yale University, Berklee College of Music, Middlebury College og UCLouvain, og er involvert i en nesten uendelig lang rekke kampsaker og organisasjoner. Ikke minst er hun UNICEF Goodwill Ambassadør (siden 2002), og sterkt involvert i Oxfam, Africa for women´s rights, har vært fredsambassadør for den Afrikanske Union og stiftet selv Batonga Foundation, som kjemper for utdanning og innflytelse for unge kvinner sør for Sahara.

For å nevne bittelitt.

- Hva er galt med folk?!

Og ikke minst er verdens klima- og miljøproblemer er viktig kampsak for henne. Hennes foreløpig siste album heter Mother Nature. Kidjo er definitivt klar over at klimaendringene synes best – og raskest – i Arktis, men sier samtidig:

- Jeg ser det overalt hvor jeg reiser, ikke bare i nord. Jeg har øyne, som alle andre, og du trenger ikke universitetsutdanning for å se at noe er veldig galt, sier hun engasjert.

- Se på skogbrannene, tørken og alle naturkatastrofene. Og folk sier at klimaendringene ikke finnes! Hva er galt med folk?!

Så kommer hun med et hjertesukk:

- Planeten er i ferd med å gi oss opp. Og vi har ingen steder å dra.

Angelique Kidjo 2 2017 Credit Sofia And Mauro BLUE

Mandela-konserten i Tromsø

Det er en underdrivelse å si at Kidjo er sterkt kritisk til hvordan mange forvalter kloden – og hvordan vi lever.

- Vi politiserer Gud og nesten alt handler om profitt og penger, mens vi egentlig burde ha fokus på at vi er én befolkning – at vi må finne en måte å leve sammen på som er bærekraftig.

I 2005 var hun blant de mange store artistene som opptrådte under Mandela-konserten i Tromsø, der også Nelson Mandela var til stede. Den dagen husker hun svært godt.

- Woooho! Det var virkelig en fantastisk konsert og en stor opplevelse. Bildet av Mandela og meg på hjemmesiden min er tatt i Tromsø den helga, sier hun.

- Det var stort – og en ære – å kunne få bidra til Mandelas arbeid. Og den konserten var et fint eksempel på hva vi kan gjøre sammen når vi vil oppnå viktige mål. Vi trengte ham – og vi trenger ham fortsatt, på samme måte som vi trengte og trenger Desmond Tutu. Ikke minst for å minne oss på betydningen av anstendighet, respekt og hvordan vi oppfører oss mot hverandre.

- En interessant utfordring

Det er nettopp samarbeid og samspill for å oppnå mål – og unngå konflikt – som er ett av fokusområdene når hun opptrer med store orkestre som Arktisk Filharmoni.

- Sings-prosjektet startet med at jeg møtte dirigenten for Luxembourg Philharmonic Orchestra under en jazzfestival. Han ba meg plukke noen av sangene mine som han eventuelt kunne forsøke å arrangere for stort orkester, og jeg tenkte at, wow – dette liker jeg!, smiler hun.

- Det førte til at vi gjennomførte en konsert sammen, og etter den ble vi raskt enige om å lage et album.

Albumet ble en stor suksess, og ga henne en Grammy-pris i 2015.

- Å spille med et stort orkester er en helt annen måte å jobbe på, sammenliknet med å spille med bandet mitt. Sammen med et symfoniorkester blir stemmen min ett av instrumentene i orkesteret, som krever en helt annen tilnærming. Og det er en veldig interessant, fin og morsom utfordring. Så ser vi at når vi bruker energien og kompetansen vår sammen, oppnår vi gode resultater. Akkurat som ellers i livet.

Glad i Nord-Norge

Angelique Kidjo fra Benin i Afrika er usedvanlig bereist, både i kraft av rollen som artist og i forbindelse med alle sakene hun er dypt engasjert i. Hun har dessuten mottatt en imponerende lang rekke priser og utmerkelser verden over. Og Nord-Norge kjenner hun faktisk ganske godt, etter flere reiser.

- Jeg liker meg i nord, selv om det kan være litt kaldt, ler hun.

- Og du: Jeg elsker sjømat! Jeg spiser det gjerne hver dag!


Her kan du kjøpe billetter til konserten med Angelique Kidjo og Arktisk Filharmoni.

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk