24. januar - 1. februar 2025

Program

Litteraten: Kjartan Fløgstad

Vi varmer opp til konserten Toner i grenseland med en samtale om musikk og litteratur i grenseland med Kjartan Fløgstad og Ruben Moi.

Kjartan

Informasjon og billetter til konserten Toner fra grenseland finner du her.

«I samtida blei også Shakespeare sett på som vulgær, provinsiell, og overvurdert av mange kritikere, hevda Björn Damaskus ofte i selskapslivet. ‘I dag er det slik med Elvis og Stones. Og med bodskapen i vokalen til Dylan, som du ofte må leita etter, langt inne i lydmixen’» skriver Kjartan Fløgstad i Grense Jakobselv. Urfremføringen av Fløgstads sangsyklus Sør-Varanger suite, tonesatt av Trygve Seim, byr på en utmerket anledning til å reflektere over betydningen, forbindelsene og grensene mellom kunst og virkelighet, mellom litteratur og musikk, både i nord og sør. Hva tenker forfatteren selv?

Kjartan Fløgstad debuterte med diktsamlinga Valfart i 1968. Han studerte opprinneleg arkitektur ved Noregs Tekniske Høgskule i Trondheim, men skifta snart til litteratur- og språkvitskap ved Universitetet i Bergen. Fløgstad var ei tid industriarbeidar i heimbyen, og blei så «greaser» på eit norsk lasteskip i internasjonal fraktfart. I si tid som sjømann reiste han i ulike delar av verda, spesielt i Latin-Amerika, og erfaringane frå dette enorme kontinentet skulle få ein vesentleg innverknad på forfattarskapen. Kjartan Fløgstad har skrive seksten romanar og ei lang rekke essaysamlingar, dikt, skodespel og biografiar. Han har mellom anna fått Aschehougprisen, Nordisk Råds litteraturpris, Kritikerprisen, Noregs Mållags pris, Brageprisen og Gyldendalprisen. I 2008 fekk han Brages hederspris. Kjartan Fløgstad er fødd i 1944 i Sauda og bur i dag i Oslo.

Ruben Moi Bilde

Ruben Moi

Ruben Moi er Professor i engelsk litteratur og kultur. Just Literature (JUL), irsk litteratur og kultur og Border Aesthetics utgjør hovedområder i forskningsfeltet, som også inkluderer modernismen, renessansen, didaktikk og visuell kunst. Moi er medlem i flere internasjonale akademiske nettverk, Nasjonalt fagorgan for engelsk og flere vitenskapsakademi. I mange år var han styreleder i Ordkalotten – Tromsø internasjonale litteraturfestival.

Arrangementet er et samarbeid mellom Nordlysfestivalen og Norsk Forfattersentrum Nord-Norge.
Gratis inngang.

Kjartan Fløgstad foto: Julie Pike/Gyldendal Norsk Forlag

Nordnorsk forfattersentrum

I samarbeid med Norsk forfattersentrum Nord-Norge

Fritt ord logo svart liggende

Takk til Fritt Ord for støtte til arrangementet

Billetter

Avlyst!

mandag 29. januar

Kl. 17.30

Verdensteatret

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk