24. januar - 1. februar 2025

Program

Toner fra grenseland

På grunn av kansellerte fly er denne konserten dessverre avlyst. Billettkjøpere vil få sin billett refundert.

Collage nynorsk

KJØP BILLETTER HER

Nord og øst i Norge går en av de skarpeste grensene i verden. På den andre siden av Pasvik og Grense Jakobselv starter noe helt annet og fremmed, kulturelt, språklig, religiøst, ideologisk og politisk. Lenge var Sør-Varanger den eneste delen av Vest-Europa som grenset direkte mot det som var Sovjetsamveldet og som nå er Russland.

Etter det russiske overfallet på Ukraina har dette grenselandet blitt et brennpunkt som er enda viktigere å forstå.

Med diktene i sangsyklusen som har fått tittelen Sør-Varanger Suite, har Kjartan Fløgstad skrevet et lyrisk verk som speiler rikdommen, vennskapet folk til folk, motsetningene, misforståelsene og spenningene som preger livet i dette grenselandet. I sangene hører vi stemmene til mennesker som opplever grensesituasjonen på individnivå.

Sangsyklusen består av i alt åtte dikt, med titler som «Klokkene i Boris Gleb», «Songen om Titovka kafe» og «Stortippen i Bjørnevatn». Tre av sangene ble urfremført på NyNorsk Messingkvintetts mikrofestival «I fyr og flamme - Kjartan Fløgstad for full musikk» i Kulturkirken JAKOB i september 2023, men på Nordlysfestivalen vil det for første gang være mulig å høre hele diktsyklusen, i Trygve Seims tonesetting.

Om en av sangene «Klokkene i Boris Gleb» skriver Bokmagasinet i Klassekampens hovedanmelder Tom Egil Hverven:

"En av de nye, ‘Klokkene i Boris Gleb’, skildrer et russisk-ortodokst kapell, synlig fra norsk side av grensa. Kirker, symbol på større bosetninger, er gamle tegn på at folk med en bestemt tro har tatt land­områder i bruk. Noe stort er i gjære:

Eit snev av kulde er på veg

Eit umerkeleg skifte i vêret

Stormskyer reiser seg

Forsiktig antyder diktet sammenhengen mellom den sprø, metalliske klangen av klokkene og en mann som tenner en slukket veke. Sang og røkelse «varslar om heilag krig». Nesten like fortettet som i Fløgstads debut som lyriker, «Valfart» (1968), nærmer sangen seg noe som skjer her og nå, i og med Vladimir Putins korstog mot vest, mot Ukraina, mot Kyiv."

Møt Kjartan Fløgstad i samtale med Ruben Moi i forkant av konserten.
Les mer om arrangementet her.

Lávlunsyklusa divttaiguin, man leat nammadan "Sør-Varanger Suite", lea Kjartan Fløgstad čállán lyrihkalaš čállosiid mat govvidit riggodaga, olbmuid gaskasaš ustitvuođa, vuostálasvuođaid, boasttuipmárdusaid ja gealdagasaid mat hervejit eallima dán rádjeguovllus. Lávlagiin mii gullat olbmuid jienaid, geat indiviidadásis vásihit rádjedilálašvuođaid. Trygve Seim lea bidjan šuoŋa lávlunsyklusii, ja Tora Augestad ja Nynorsk Messingkvintett čuojahit dan vuosttaš geardde.Kjartan Fløgstad debuterte som forfatter med lyrikk i 1968 og har siden gitt ut over femti bøker, mange prisbelønte og i mange sjangre. Romaner, essay, dikt, gjendiktninger. Oversatt til mange språk. Som tekstforfatter har sangtekstene hans blitt tonesatt av flere titalls norske komponister. Etter å ha bodd fem år i Bjørnevatn og tjenestegjort i Varanger Bataljon har Fløgstad inngående kjennskap til folk og livsvilkår i området.

Trygve Seim har utmerket seg i mange år, både som komponist og saksofonist. Som komponist har han beveget seg fra frijazz og tematisk improvisasjon, mot mer nøye komponert musikk med fokus på klang og melodi. I 2016 fikk han Spellemannsprisen i Åpen klasse for albumet Rumi Songs, der Tora Augestad var vokalist. På konserten på Nordlysfestivalen vil det fremføres noen sanger fra dette prosjektet, instrumentert for kveldens besetning av Øyvind Brekke.

Den karismatiske mezzosopranen Tora Augestad er kjent for det nordnorske publikum som årets festivalprofil på Nordland Musikkfestuke i 2023. Augestad synger jevnlig med orkestre og Ensembler over hele verden, blant andre Bergen og Oslo-Filharmonien, Ensemble Modern og Klangforum Wien. I 2004 etablerte hun ensemblet Music for a while som er kjent for sin sjangeroverskridende kammermusikk.

NyNorsk Messingkvintett har skapt et repertoar med et særegent uttrykk gjennom å kombinere samtidsmusikk med scenekunst og litteratur. Ensemblet har gjort seg bemerket med over 40 urfremføringer siden 2016, og for sin innsats for norsk samtidsmusikk ble de tildelt prisen Årets Utøver 2021 av Norsk Komponistforening. Det kritikerroste debutalbumet Hornflowers, med musikk av Nils Henrik Asheim, ble utgitt på LAWO Classics i juni 2021.

NyNorsk Messingkvintett: Jørgen Arnesen - trompet, Ingrid Eliassen - trompet, Marie Solum Gran - horn, Ingebjørg Bruket - trombone, Berger Iver Færder - tuba


Billetter

Avlyst!

mandag 29. januar

Kl. 19.00

Verdensteatret

Kjøp billett

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk