24. januar - 1. februar 2025

Program

Sound of Light

Nordlysfestivalen gir byrommet tilbake til naturen og lar deg oppleve nordlyset som musikk!

JMA Sound Of Light

Sound of Light er en musikkinstallasjon I 3d-lyd, basert på soniske gjengivelser av nordlyset.

Installasjonen bruker bilder fra såkalte All-Sky Cameras, som nordlysforskere bruker til å filme himmelen når de samler inn forskningsdata.

Disse bildene kombineres med radarbilder og oversettes til musikk komponert i 3D-format. Dette systemet gjør det mulig å lage et lydteppe som gjenskaper nordlysets bevegelser på himmelhvelvingen i realtime i en såkalt lyddom - en 6x6x6 meters kube med 25 høyttalere.

Sound of Light er en kommentar til menneskets påvirkning på naturen, det at vi ikke kan oppleve nordlyset i sentrum av Tromsø på grunn av lysforurensing, og at dyr må finne nye måter å kommunisere på fordi menneskenes lyder overdøver fuglenes kvitring og hvalenes sang. Her får nordlyset fortrenge menneskenes kommunikasjon en kort stund, og hvilken arena er vel bedre for det enn Nordlysfestivalen?

I tillegg til at vi får oppleve nordlyset som musikk, vil det hver kveld være happenings og konserter i lyddomen. Forskere fra UiT – Norges Arktiske universitet vil fortelle om nordlyset, og vi vil få presentert spennende nyheter fra Norges arktiske universitetsmuseum.

Prosjektet er resultatet av et tverrfaglig samarbeid mellom forskere ved Musikkonservatoriet, Norges arktiske universitetsmuseum og Fakultet for naturvitenskap og teknologi. Komponist Jon Marius Aareskjold, som er førsteamanuensis i musikkteknologi ved UMAK, har samarbeidet med Derek McKay og Tom Grydeland fra Norce Research, Unni Pia Løvhaug og Björn Gustavsson fra NT-fakultetet og Cathrine Paus, Per Helge Nylund og Marit Anne Hauan fra UMAK om å sette verket ut i livet. I tillegg bidrar Zack Bresler fra UiA og musikkteknologistudenter fra UiT med lyddesign, og Tor Ditlevsen fra Superlys med lysdesign.

Torsdag 23. januar klokken 17:00: Åpning av utstillingen

Søndag 26. januar klokken 18:00: Konsert ved det anerkjente samtidsmusikkensemblet EAU. Foredrag om nordlysforskning ved medlemmer av UiTs Nordlysnettverk.

Billetter

Gratis!

torsdag 23. januar

Kl. 17.00

Erling Bangsund plass (Utenfor Kulturhuset)

Åpning av utstillingen

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette.
Les mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Lukk